Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 12. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Visszaváltható a repülőjegy?

Visszaváltható a repülőjegy?

Mi történik, ha vissza szeretnénk váltani a már kifizetett repülőjegyünket? Hiszen az utazást egy betegség éppúgy keresztülhúzhatja, mint egy légi baleset okozta félelem.

A piacon rengeteg jegytípus közül választhatunk. A szakemberek szerint fontos lenne még a vásárlás előtt tájékozódnunk a feltételekről. Ha ugyanis probléma adódik, és változtatni kényszerülünk a foglaláson, nem mindegy, milyen kondíciókkal rendelkezik a jegyünk.

Mi védi a fogyasztót?
A hagyományos légitársaságok esetében mindig a jegy típusától függ, hogy a módosítás költsége mennyibe kerül – megsaccolni is nehéz. Ha nem az utazás időpontján szeretnénk változtatni, hanem valamilyen okból mégsem akarunk utazni, hiába van még a tervezett útig akár több hét is hátra, amennyiben nem a legmagasabb árfekvésű típust foglaltuk, akkor – útlemondási biztosítás híján – csak és kizárólag az előre megfizetett repülőtéri illetékek egy részét kaphatjuk vissza. Ez például egy 100 ezer forintos jegy esetében alig jelent 10 ezer forint visszatérítést.

A fapados légitársaságok máshogy kalkulálnak, ott fixek az árak, de ahány cég, annyi tarifára számíthat az utas. A tájékozódáshoz kérhetjük utazási iroda segítségét, ugyanis a honlapok többségén eléggé elbújtatják az információkat. A módosítás költségébe – ami a legkedvezőbb tarifatáblázatú társaságnál 6800 forint – egyébként az is beleszámíthat, hogy mikor kérjük a változtatást: 30 napnál is korábban, egy hónapon belül vagy a járat indulását megelőző 7 nap bármelyikén – az árak ennek megfelelően emelkednek. Lehetőség van arra is, hogy az utazó nevét változtassuk meg – így, ha mi nem tudunk utazni, esetleg eladhatjuk másnak a jegyünket.
Ez a módosítás 30%-kal többe is kerül, mintha csupán az időpontot cserélnénk. Van olyan cég, ahol lehetséges töröltetni a jegyet, ennek borsos ára van: 10.500 forinttól 18.600 forintig – ez egy olcsó repülőjegy árának a többszöröse is lehet, így ilyenkor jobban járunk, ha egyszerűen nem utazunk és veszni hagyjuk a pénzt.

Ami igazi biztosíték
Ha bármilyen okból meggondoljuk magunkat, és nem szeretnénk repülőre ülni, de már kifizettük a jegyünket, az egyetlen segítséget az útlemondási biztosítás jelentheti, ami baleset és súlyosabb betegség esetén garantálja, hogy az utazás árának jó részét (általában 80 százalékát) visszakapjuk. Díja mindig a jegy árától függ. Ha utasbiztosítással együtt kötjük, akkor kedvezőbb. Ha többen utazunk, minden főre kössük meg, csak ebben az esetben érvényes a visszatérítés az összes jegyre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.