Városlista
2021. október 25, hétfő - Bianka

Hírek

2017. Június 08. 16:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Visszatér a mozikba a klasszikus Vuk

Visszatér a mozikba a klasszikus Vuk

A néhai Dargay Attila születésének 90. évfordulója alkalmából június 22-én visszatér a magyar mozikba a Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező és képregényrajzoló legismertebb rajzfilmklasszikusa, a Vuk.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig tematikus Vuk-napot rendeznek június 18-án.
A Pannonia Entertainment filmforgalmazó, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében megvalósuló Vuk-napon kiállítással, gyermekprogramokkal, animációs műhely-foglalkozással, könyv- és DVD-vásárral, pódiumbeszélgetéssel és vetítésekkel várják az érdeklődőket az Urániában - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az animációs rövidfilm-különlegességek mellett levetítik az 1981-ben készült Vuk digitalizált, felújított változatát, amely június 22-től Magyarország szerte újra a mozikba kerül.

A Pannonia Entertainment és a Magyar Nemzeti Filmarchívum rajzpályázatot is hirdet óvodás és kisiskolás gyerekeknek. A részletes pályázati felhívás a www.facebook.com/VukFilm oldalon olvasható, amelyen a beküldött rajzokat közzéteszik és a közönség is szavazhat. A rajzpályázat beküldői között családi mozijegyeket, könyvjutalmakat, DVD-kiadványokat, Vuk-moziplakátokat és további ajándéktárgyakat sorsolnak ki.

A közönségszavazás három nyertese egy-egy 4 személyes családi belépőt nyer az Állatkertbe és a legszebb alkotásokat az Urániába meghirdetett ünnepi programon is kiállítják.

A Vuk-nap kávéházi programokkal kezdődik. A BABtér - Budaörsi Animációs Bázis - nyitott foglalkozásán a gyerekek kipróbálhatják a legkülönfélébb technikákat a rajz-, a báb-, a gyurma-, a legó- vagy a papírkivágásos animáción át a digitális rajzfilmkészítésig.

A Vuk-nap kiállításán Dargay Attila eredeti rajzait, karakterterveit és storyboardjait (képregényszerű elrendezésben megrajzolt forgatókönyveit) tekintheti meg a közönség. A képeket Henrik Irén, Dargay özvegye és állandó operatőr alkotótársa biztosítja az esemény számára.

A legismertebb rajzfilmek, köztük a Vuk, a Lúdas Matyi és a Szaffi karaktertervei mellett kuriózumként láthatók lesznek olyan filmekhez készült rajzok is, amelyek végül nem valósultak meg. Az Uránia Kávéház különtermében Dargay Attila rövidfilmjeiből vetítenek. A három nyúl, a Dióbél királyfi és a Variációk egy sárkányra mellett a Vuk készítését is bemutató Pannónia Anno című filmből is vetítenek részleteket.

Délután az Uránia dísztermében átadják a rajzpályázat közönségdíjait, majd a tematikus nap háziasszonya, Henrik Irén beszélget a rajzfilm kulisszatitkairól Pogány Judit színművésznővel.

Dargay Attila június 20-án lenne 90 éves.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 25. 17:05, hétfő | Belföld

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási program zárult le Szegeden

Különböző gombafertőzések hátterét vizsgáló és új kezelési stratégiák alapjait megteremtő kutatási program zárult le a Szegedi Tudományegyetemen és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban

2021. Október 25. 15:08, hétfő | Belföld

Podcast-sorozatot indított az Egyszülős Központ

Podcast-sorozatot indított az Egyszülős Központ az egyedülálló szülők mindennapjainak könnyebbé tételéért.

2021. Október 25. 14:05, hétfő | Belföld

Kegyetlen gyilkosok utáni nyomozás zárt le a rendőrsé

A nyomozók befejeztek egy tavalyi gyilkossági ügyet. A 18 órán belül elfogott, azóta letartóztatásban lévő tetteseket védekezésre képtelen személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják.

2021. Október 25. 09:45, hétfő | Belföld

A kormány tagjait kérdezik a képviselők

A képviselők a kormány tagjainak tehetnek fel kérdéseket hétfőn az Országgyűlésben.