Városlista
2020. április 10, péntek - Zsolt

Hírek

2012. Január 13. 14:31, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Visszaköszön a sci-fi a való életben?

Visszaköszön a sci-fi a való életben?

10 millió dollárt kap, aki kifejleszt egy olyan öndiagnosztikai eszközt, amely a Star Trek filmekből megismert Tricorderre hasonlít.

A Qualcomm telekommunikációs szolgáltató, fejlesztő és gyártócég, illetve az X Prize Foundation nonprofit szervezet (amely az első magánűrhajó kifejlesztőjének kiírt díjjal szerzett hírnevet) meghirdette a Tricorder X-díj versenyt azoknak a fejlesztőknek, akik elő tudnak állítani egy olyan kézben tartható diagnosztizáló eszközt, amely képes felmérni orvosi segítség nélkül a felhasználók egészségi állapotát.

Egészségügy a 21. században
- Működő kórházreform Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
- Egy hét az e-egészségügyben
- Nagy előnyöket várnak az e-egészségügytől
- A fogyasztók nem bíznak az egészségügyi alkalmazásokban

A Qualcomm Foundation, a cég jótékonysági részlege 2010-ben lépett kapcsolatba az X Prize Foundationnel, amely a kutatásokat és fejlesztéseket kívánja stimulálni. A Star Trek filmekben a Tricorder többféle változatát is használták. Volt, amelyik az orvosi diagnózisokat készített, de volt, amelyik idegen világokban szkennelte a környezetet az életfeltételeket vagy idegen létformákat kutatva, illetve geológiai és légköri adatokat is gyűjtött.

A Qualcommot az egészségügyi alkalmazások érdeklik ezúttal. „Ez a verseny fel fogja gyorsítani az olyan eszközök fejlesztését, amelyek lehetővé teszik a felhasználóiknak, hogy saját felelősségükre ellenőrizzék saját testüket és intézkedjenek a saját ügyükben” – jelentette ki Jacobs.

A győztes csapatnak egy olyan mobilplatformot kell kifejlesztenie, amely legalább tizenöt különféle betegséget képes azonosítani harminc felhasználó esetében három nap alatt, orvosi közreműködés nélkül. A rendszernek emellett olyan élettani adatokat is meg kell határoznia, mint a vérnyomás, a légzésszám vagy a testhőmérséklet.

Paul Jacobs előadásán Eric Topol, a Scripps Health nonprofit egészségügyi szolgáltató társaság tudományos igazgatója, aki egy okostelefonon demonstrálta, hogy mekkora lehetőségek rejlenek az ilyen eszközök orvosi alkalmazásában. Topol bemutatta, hogy EKG hullámok és vércukorszint adatok olvashatók le a készülékről. A személyre szabott medicina terjedése 2012 egyik igen fontos trendje lehet Topol szerint, aki bemutatott egy olyan szenzort is, amelynek segítségével a készülék egy nyálmintán végzett DNS elemzésből megmondta, hogy egy adott gyógyszer hatásos lehet-e a páciensnél, illetve a kezelésnek lehetnek-e mellékhatásai.

Peter Diamandis, az X Prize Foundation vezérigazgatója bejelentette, hogy további X-díjakat is meghirdettek oktatási, globális fejlesztési, repülési, energia és környezeti projektekre. Például 30 millió dollár a Google Lunar X-díj értéke az oktatásban, és 10 millió dollárért versenyeznek az Archon Génkutatási X-versenyben, ahol génszekvenciák meghatározását szponzorálja a gyógyszerészeti és gyógyszertári szolgáltató Medco Health Solutions.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 10. 08:01, péntek | Belföld

Dömötör: mivel nincs vakcina, csak lassítani lehet a járványt

Mivel nincsen vakcina a koronavírus ellen, ezért a legtöbb, amit tenni lehet, hogy lassítják a terjedését - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 csatornán.

2020. Április 10. 07:10, péntek | Belföld

Jelentősek a fagykárok a gyümölcsültetvényekben

Jelentős virág- és rügykárokat okoztak a hazai gyümölcsösökben a március végi és április eleji hideg és az éjszakai fagyok, így idén már a legtöbb gyümölcsfajnál legfeljebb csak közepes lehet a gyümölcstermés

2020. Április 10. 07:06, péntek | Belföld

Már közel 1200-an igazoltan koronavírus-fertőzöttek, meghalt 11 beteg

Több mint 110-en gyógyultan hagyhatták el a kórházat.

2020. Április 10. 06:29, péntek | Belföld

A járvány terjedésével mindenhol megjelentek a csalók

A járvány terjedésével mindenhol megjelentek a koronavírusos csalók, akik elsősorban pénzt, személyes adatokat és internetes jelszavakat akarnak kicsikarni áldozataikból - hangzott el az M1 csatornán.