Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. November 14. 15:44, csütörtök | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Visszahívnak egy köszvénygyógyszert

Visszahívnak egy köszvénygyógyszert

Visszahívnak egy köszvénygyógyszert, mert az egyik gyártási tételébe a csomagolás során kevesebb hatóanyagot tartalmazó tabletta került.

A 300 milligrammos Milurit tabletta csomagolásába tévedésből a 100 milligramm hatóanyagot tartalmazó tabletta került.

Az 5133N0319-es gyártási számon forgalomba került készítményt ezért betegbiztonsági okokból kivonják a forgalomtól és visszahívják a betegektől - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI.

Az OGYÉI azt kéri, hogy a gyógyszert az érintettek vigyék vissza a patikába, ahol díjmentesen egy megfelelő készítményre cserélik. A köszvény kezelésére alkalmazott gyógyszer többi gyártási tétele megfelelő minőségű, és elegendő mennyiségben áll rendelkezésre.

Komoly szövődményt okozhat

Köszvény esetén gyulladás keletkezik az ízületekben. Az érintett terület bőrfelülete duzzadttá, pirosas árnyalatúvá, fényessé és meleggé válik, fizikai nyomás hatására pedig hatalmasfájdalomjelentkezik.

A fájdalom ugyan néhány óra alatt enyhül, de a duzzanat megmarad, majd a következő éjszaka ismét előjönnek a problémák. Ez a folyamat néhány napig - fokozatosan csökkenő intenzitással - rendszeresen megismétlődik. Nagyjából így írható le az első akut köszvényes roham főbb tünetegyüttese. Azonban - ahogy már korábban is megírtuk - kezelés nélkül ezek a rohamok egyre gyakoribbak lesznek, tartamuk hosszabbá válik, továbbá egyre több területre terjednek ki - elsősorban a bokára, a térdra, a csuklóra és a könyökre.

A húgysav felhalmozódása révén kialakulóköszvénymár rövid távon is igen kellemetlen tüneteket okoz a betegek számára, hosszabb idő után pedig komoly fenyegetést jelent az ízületekre és a veseműködésre. A betegség előrehaladott, krónikus formájában a lerakódó kristályok az ízületek deformálódását okozzák és korlátozzák a mozgást, a vesében lerakódva pedig vesekő kialakulásához vezethetnek. A köszvény egyébként lágy részeken is előfordulhat, például a fülporcban vagy a szemekben.

Címkék: gyógyszer, köszvény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.