Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2011. Augusztus 16. 14:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Virágba borul Debrecen

Virágba borul Debrecen

A város honlapja tudatta, augusztus hónap programokban bővelkedő időszak lesz a cívisvárosban: a Debreceni Virágkarnevál hetében, 2011. augusztus 15. és 21. között ismét minden korosztály számára kikapcsolódást hozhat.

Debrecennek visszatérő, állandó rendezvénye a Virágkarnevál, mellyel a város méltóképp emlékezik meg az államalapítás ünnepéről és Szent István király szentté avatásának évfordulójáról is, valamint Debrecen várossá nyilvánításának 650 éves évfordulójáról. 2011 különösen fontos a város számára, hiszen 650 évvel ezelőtt 1361-ben, I. (Nagy) Lajos Anjou király idején szerzett mezővárosi rangot, s ezzel a bíráskodás és az önkormányzatiság jogát. Ez a jeles évforduló a karneváli programsorozatban is kiemelt jelentőséget kap. Más érdekességek is színesítik a karnevált. A rendezvény napjai egy-egy virágnevet viselnek, de a mostani karnevállal búcsúztatjuk el a Nagyerdei Stadiont is, mely nyolcvan évet élt és melynek újjáépítése az eseménysorozat után kezdődhet el. Augusztus 15. és 21. között Debrecen utcáin számos program várja az idelátogatókat; hazai művészek, egyedi produkciók gondoskodnak a remek hangulatról.

Debrecen egy hétre valóban a karnevál központjává válik. A város több pontja is bekapcsolódik az ünneplésbe, a Régi Városháza udvarán színházi előadások várják az érdeklődőket. A Baltazár Dezső tér Lurkó ligetté változik, ahol a gyerekekért történik minden. A karneváli menetet kísérő csoportok pezsdítő tánca ad ízelítőt a következő nap hangulatából. Augusztus 15-21. között folyamatos programok várják a karneválra érkezőket. Lesz virágok harca, fodrász parádé, kaktusz kiállítás. Koncertek, forró kubai hangulat a Ricardo Salca Club táncosaival. Táncház 650 táncossal, Queen emlékkoncert és sok-sok sztárvendég. A ráadásban pedig Wolf Kati, Keresztes Ildikó és Varga Viktor szórakoztatja a karneválozókat.

Már javában folynak a karneváli előkészületek. Az összefogás jegyében a szervezők a város minden intézményét, üzletét, civil szervezetét szeretnék bevonni a karneváli forgatagba. E kezdeményezésnek köszönhető, hogy már a karnevált megelőző hetekben Debrecen fő utcáján, a Piac utcán virággal díszített kirakatok várják a nézelődőket. Természetesen a legszebben, legötletesebben feldíszített kirakat jutalma sem marad el.

A „Tekerj a karneválra!” rendezvény a karneváli futást váltotta fel. A rendezvény előzményének egy 1900-ban történt esemény tekinthető, amikor is a cívisváros lakosai virágokkal díszített kerékpárokkal vonultak fel. Az új kezdeményezés nagy sikert aratott, több ezer kerékpáros nevezett be és virágba öltöztetett biciklijével kerekezte végig a karneváli útvonalat. Ebből immár hagyomány lesz és idén is tekerhetnek a virágkarneválon a kerékpár szerelmesei, sőt új - eddig még nem látott - elemekkel is bővül a rendezvény. Az idei év egyik újdonsága, hogy a villamosvágányon virágdíszes hajtányokat (vasúti munkaeszköz) is láthatnak a karneválra érkezők, valamint a kerékpárosok tetszés szerint elkészíthetik saját „mini virágkocsijukat”, melyet a kerékpárhoz rögzítve mutathatnak be. A virágdíszes és egyedi, valamint régi kerékpárok felvonulásával és sok érdekes programmal nemcsak elődeikre emlékeznek, hanem a kerékpározást is népszerűsíteni kívánják.

Augusztus 15-én elkezdődik a virágkötészeti verseny, amely sok-sok izgalmas, egyéni kreativitásról tanúskodik. Az ötletességben az egyéni fantázia kibontakozásában augusztus 18-án sem lesz hiány, a karneváli frizura-show különleges látványt ígér majd.

Augusztus 20. az összefogás napja, mely számtalan nemes cselekedetre teremt lehetőséget. Fenyegethet világ- és gazdasági válság, de az emberi összefogás legyőzi a válságot! "Küldj egy virágot!" jelszóval, ezek a segélyszervezetek lehetőséget kínálnak arra, hogy minden látogató egy-egy száll virággal vagy annak árával határon innen és túl a bajbajutottakat ténylegesen támogassa. Az ajándék-virágokat a debreceni egészségügyi intézetek betegeihez, gondozottaihoz juttatják el az önkéntesek, a virág-adományok bevételét pedig erdélyi segélyprogramokra továbbítják.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: debrecen

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 09:55, csütörtök | Belföld

Október 23. - Kevesebb helyen, szűkebb körben tartanak megemlékezéseket

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából a hagyományosan már október 22-én kezdődő megemlékezéseket a koronavírus-járvány miatt idén csak szűk körben tartják vagy egyáltalán nem rendezik meg.

2020. Október 22. 09:20, csütörtök | Belföld

Meghalt 46 beteg, 2032-vel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt negyvenhat többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2032 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

2020. Október 22. 07:00, csütörtök | Belföld

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők

Úgynevezett antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel az M1 csatornán.

2020. Október 22. 05:00, csütörtök | Belföld

Változik a volánbuszok közlekedési rendje a következő ünnepnapokon

Az október 23-i és a november 1-jei ünnepnapokon, valamint az őszi szünet ideje alatt változik a helyközi és a Volánbusz üzemeltetésében lévő helyi járatok közlekedési rendje.