Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Október 05. 08:00, vasárnap | Külföld
Forrás: - szerk. -

Világszerte hódít a zeneterápia

Világszerte hódít a zeneterápia

Furcsa lenne, ha az orvos azt írná a receptre: legyen Vivalditól a Négy évszak. Pedig vannak olyan betegségek és tünetek, amelyeknél biztosan segítene ez a gyógymód.

Természetesen a zenéért nem kell patikába menni, de ma már a lemezboltba sem. A legtöbb zenemű letölthető (legálisan) a netről is. Az orvoslás atyja, Hippokratész is tisztában volt a muzsika gyógyító erejével. Mi több, betegeinek maga zenélt, hogy gyorsabban gyógyuljanak! A két világháború során is muzsikusok járték egyes hadikórházak osztályait, hogy játszanak a sebesült, depressziós katonáknak, akik így könnyebben tudták feldolgozni érzelmi és testi traumáikat.
Ma pedig már egy sor egyetemen megtanulhatók a zeneterápiával foglalkozó tanszékek.
Az 1990-es évek közepén egy kutatás bizonyította be feketén fehéren a zene egészségre gyakorolt pozitív hatását. A Mozart hatásnak elkeresztelt jelenség lényege, hogy Mozart zenéjének hallgatása rövid távon fejlődést eredményez bizonyos típusú értelmi feladatok megoldásánál.
Ma már egyre több esetben bizonyosodik be, hogy érdemes a zenét bevetni – és nem csak Mozartét. A zene pozitív eredményeket produkált a pszichiátriától kezdve a sebészetig szinte mindenhol.

Az MRI is igazolta
Számtalan betegség esetén mutatható ki a zene, ha nem is kifejezetten gyógyító, de a gyógyulást kifejezetten gyorsító hatása.
Migrénnél, krónikus fejfájásnál éppúgy bevethető, mint fogászati kezelésnél. A legújabb, MRI-vel alátámasztott kutatások azt látszanak igazolni, hogy még a retteget szklerózis multiplexes betegek agyára is pozitív hatást gyakorol a zene. Alzheimereseknél pedig zene hatására nő a fontos melatonin hormon mennyisége.
Habár általában a klasszikus zenének van pozitív hatása, egyes esetekben megfigyelték, hogy a kedvenc rock- vagy popzenekar egyes darabjaira is pozitívan reagált a hallgató szervezete.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt