Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2013. Június 10. 20:05, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu

Videóra vették, ahogy egy rendőr agyonlő egy tüntetőt

Videóra vették, ahogy egy rendőr agyonlő egy tüntetőt

A napok óta tartó törökországi megmozdulásokra egyre agresszívebben reagálnak a hatóságok. Egy felvételen az egyik rendőr vélhetően agyonlő egy tüntetőt, majd elszalad.

Az isztambuli Gezi parkban felépíteni kívánt pláza miatt napok óta tartanak az összecsapások a török fővárosban. A jórészt balos-liberálisként számon tartott tüntetőkkel eddig sem bánt kesztyűs kézzel a rendőrség. A vízágyú és könnygáz alkalmazása bevett oszlatási forma volt, múlt héten azonban bekeményített a hatóság. Miközben a Recep Tayyip Erdogan kormánya ellen zajló demonstrációk országos méretűre duzzadtak, múlt hétfőn a rendőrök a déli Hatay tartományban fejbe lőttek egy 22 éves fiatalembert, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. Csütörtökön hasonló körülmények között vesztette életét egy másik fiatal aktivista, aki szintén fejsérülései miatt halt meg.

A tunéziai útjáról hazatérő miniszterelnöktől sokan békésebb hangot vártak a hétvégén, de Erdogan nem enyhült, és az erőszakos tiltakozások befejezését követelte. Hétfőn a kormányfő terroristának bélyegezte az utcára vonulókat. Vasárnap Isztambul kormányzója a Twitteren kért bocsánatot az erőszakos hatósági fellépésért és a túlkapásokért, de úgy tűnik, a rendőrökhöz nem jutott el az üzenet. A videómegosztókra felkerült egy felvétel, melyen egy rendfenntartó nekiront a tömegnek, majd háromszor rálő egy tüntetőre, végül elszalad. A megsebesített férfiről egyelőre nem tudni, hogy belehalt-e sebeibe, annyi bizonyos, hogy a felvételen a lövéseket követően elterül, és nem mozdul.

Tény, hogy ekkora tüntetés még nem zajlott Törökországban Erdogan ellen, s a Gezi park fái sem kaptak ekkora reklámot világszerte. Pedig kivágják őket. Aztán két év múlva választások lesznek.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 16. 14:07, hétfő | Külföld

Majdnem száz belgrádi iskolában volt bombariadó

Majdnem száz belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó hétfő reggel - közölte a szerbiai oktatási minisztérium.

2022. Május 16. 11:04, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 521,5 millió, a halálos áldozatoké 6,264 millió a világon

A világon 521 468 571 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 263 899 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai alapján.

2022. Május 16. 09:01, hétfő | Külföld

Fenntartja a maszkviselést a reptereken és a repülőjáratokon Olaszország

Olaszország repülőterein és az országból induló légi jártakon megmarad a maszkviselési kötelezettség egészen június 15-ig, annak ellenére, hogy az Európai Unió ezt hétfőtől eltörli

2022. Május 16. 07:00, hétfő | Külföld

Ferenc pápa szerint a szentek megoldást mutatnak háborús időkben is

Korunk szentjeit a feszültséggel és háborúkkal teli mindennapok hőseinek nevezte az egyház, a politika és a társadalom számára is Ferenc pápa vasárnap, a Szent Péter téren bemutatott kanonizációs misén,