Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2017. Január 23. 08:58, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Vidám műsorral ünnepeltek

Vidám műsorral ünnepeltek

Január 20-án a magyar kultúra napja alkalmából szórakoztató ünnepi műsorral várták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A megjelenteket elsőként Kállainé Vereb Mária, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója köszöntőtte, majd átadta a szót Rosta Ferenc alpolgármesternek. A Himnusz születésnapjának és egyben a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére rendezett esten a városvezetők mellett a közművelődésben dolgozók, a kulturális civil szervezetek képviselői, illetve számos városlakó megjelent.

Rosta Ferenc alpolgármester beszédében elmondta, hogy Kölcsey 194 évvel ezelőtt 1823. január 22-én megalkotta kulturális örökségünk ékes gyöngyszemét, nemzeti imánkat a Himnuszt. 1989 óta ünnepeljük, illetve emlékezünk a magyar kultúra napjára és ilyenkor a kulturális élet szereplői, eseményei kerülnek előtérbe. Számos – hivatását magas színvonalon művelő – kultúrát szerető pedagógust, művészt tüntetnek ki ezekben a napokban, akik felébresztik és mélyítik a kultúra iránti érdeklődést, a kultúra szeretetét. A magyar kultúra örök harc: a hagyomány, népi műveltség és a nyugati kultúra között. Béke csak úgy lehet, ha a nép kultúra nő fel magas kultúrává saját törvényei szerint, s Európától csak azt veszi át, ami ehhez kell és azt is szervesen magába olvasztja – mondta az esemény kapcsán az alpolgármester.

Megnyitó beszédét követően Kölcsey Ferenc Himnusza hangzott el Tapodi István Béla előadásában, aki a Kossuth Lajos Középiskola diákjaként a Himnuszmondó verseny győzteseként mély átéléssel szavalta el a népes számban megjelent közönségnek.

A magasztos pillanatokat követően a Szent Benedek Iskola PG Tagintézményének Karinthy színjátszó csoportja (Eszes Gergely, Révész Tamás, Kardos Máté, Huszka Richárd, Czirkó István, Nagy Viktor) Csehov: „Három nővér” című drámájának paródiáját adta elő. A darabot rendezte és a diákokat felkészítette: Andrásiné Czirle Katalin.

A vidám jelenetekkel tarkított előadást kövedtően az ünnepi műsor második részében a nemrégiben újjáalakult Széljáró Balladás együttes szórakoztatta a közönséget.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 27. 10:22, péntek | Helyi

Természettudományi versenyen jeleskedtek a Batthyány iskola tanulói

2023. január 13-án került megrendezésre a Batthyány Lajos Általános Iskolában az Országos Bolyai Természettudományi Csapatverseny körzeti fordulója.

2023. Január 26. 14:33, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2023. Január 24. 14:27, kedd | Helyi

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program.

2023. Január 24. 14:21, kedd | Helyi

Idén is jönnek a busók Bokrosra

Az idei farsangot is mohácsi busókkal teszik színesebbé Bokroson.