Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. Január 31. 11:00, szombat | Bulvár
Forrás: - Adrienn -

Veszélyes szobanövényeink

Veszélyes szobanövényeink

Valóban gyönyörűek és kellemes hangulatot teremtenek a lakásban, ám nem árt vigyázni velük. Az alábbiakban felsoroltuk mire érdemes vigyázni egy-egy szobanövényünk esetében.

Amarillisz
A gyönyörű, hatalmas, tölcsér alakú, vörös virágú hölgyliliom minden része mérgező, kezdve a hagymájától a szárán és a levelein át egészen a virágokig. Ha a szervezetbe kerül - akár a gondozása során a kezedre került nedv által -, gyomor- és bélgyulladásra jellemző tüneteket okoz, amit gyakran hányás és hasmenés is kísér.
Jácint
A hagymájában és a leveleiben található anyagok miatt nem érdemes otthon tartanod, illetve óvatosan kell bánnod vele gondozása során. Kalcium-oxalát-kristályokat és alkaloidokat tartalmaz, melyek - akár csak a kezedről - a szervezetbe jutva kellemetlen gyomor- és bélpanaszokat okoznak, hiszen irritálják a nyálkahártyát.
Anyósnyelv
Vastag és hegyes végű levelei elsősorban a gyermekekre nézve veszélyesek, hiszen komoly sérüléseket is okozhatnak. Ráadásul a növény levele, valamint hajtása egyaránt mérgező, és allergiás tüneteket válthat ki - enyhébb bőrpír, de akár hányás és hasmenés formájában is.
Szobai kankalin
Bár a kankalin igen vidám színekben pompázik, és ezáltal feldobja a gyerekszoba hangulatát, ne tartsd a növényt a lakás ezen részén. A kankalin levele, valamint hajtása ugyanis mérgező: a növény levélszőreinek tövében található apró mirigyek termelnek olyan tejnedvet, mely - különösen érzékeny bőrűeknél és kisgyermekeknél - viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben pedig hólyagokat okozhat.
Rákvirág
Az Aglaonema crispumnak minden része mérgező. Néha elég, ha csak egy kevés nedv jut a levelekről a bőrödre: súlyos bőr- és nyálkahártya-irritáló anyagokat tartalmaz, melyek allergiás reakciókat váltanak ki, súlyosabb esetben pedig hányást, hasmenést és hasi fájdalmakat okozhatnak.
Filodendron
A filodendron elsősorban a kicsik esetében veszélyes: gyökérnedve a bőrre kerülve égő, vörös foltokat okoz, a nyálkahártyával érintkezve azonban még veszélyesebb. Amennyiben a szájába veszi a gyökeret a kicsi, a torokban égő érzés és duzzanat keletkezhet, amivel azonnal vidd orvoshoz, mert idővel a nyelés, a beszéd és a légzés is nehézkessé válhat számára.
Buzogányvirág
A Dél-Amerikából származó növény szép dísze lehet az otthonodnak, köszönhetően többek között változatos leveleinek, melyek zöld alapon sárgával vagy fehérrel pöttyözöttek. Csakhogy a buzogányvirágnak minden része mérgező. A növényi részek fogyasztása égő, maró érzést okoz a torokban, a megduzzadt nyálkahártyák miatt pedig nyelési nehézségek léphetnek fel.
Ciklámen
Ez a gyönyörű és közkedvelt növény Kis-Ázsiából származik, de hazánkban vadon is megtalálható. Ám bármennyire is szemet gyönyörködtető, a közkedvelt ciklámen igen veszélyes: gumója a szervezetbe kerülve hányást, hasmenést, gyomorfájást, szédülést, de akár görcsöket, rosszabb esetben pedig légzési elégtelenséget is okozhat.
Mikulásvirág
A Mexikóból származó növény legismertebb fajtája a piros színben pompázó mikulásvirág. A növény tejnedve irritációt okozhat a bőrön, a szervezetbe kerülve pedig hányást okoz. Mivel elég egy kevés tejnedv a mérgezéshez, ne csak a gyerekekre ügyelj, hanem arra is, hogy a növény gondozásánál te se érintkezz a nedvvel.
Fátyolaszparágusz
A latin nevén Asparagus setaceus eredetileg Dél-Afrikából származik, de Ázsiában is őshonos. Többnyire vágott virágcsokrok díszítésére használják, ám önmagában, cserépben nevelve is szép dísze lehet a lakásnak. A gond azonban az, hogy a növénynek minden része mérgező: gyakori érintkezés során bőrirritációt okozhat, apró bogyói pedig lenyelve hasmenést, hányást és gyomorpanaszokat eredményezhetnek.
Királybegónia
A Dél-Amerika trópusi esőerdőiből származó Begonia rex a fátyolaszparáguszhoz hasonlóan szintén nem nő nagyra, viszont ahogy az, úgy a királybegónia is mérgező: a benne található erős sav a növény bármely részének lenyelése esetén hányást okozhat, kimarhatja a nyelvet, a szájat és a torkot.
Korallbokor
A korallbokor bogyói felnőtt emberre nem veszélyesek, ha azonban az éppen csak mászni tudó gyerkőc fogyaszt belőlük, súlyos gyomorpanaszokat okozhatnak. Az élénk, korallpiros termések hányást, hasi fájdalmakat és légzési nehézségeket eredményezhetnek.
Leander
A leander az egyik leggyakrabban előforduló, legnépszerűbb szobanövény, hazánkban és azon túl is. Sajnos azonban a leander is azon csalfa növények közé tartozik, melyek mérgezőek. A növény részei alkaloidákat és glikozidokat tartalmaznak, melyek a szervezetbe jutva rosszullétet okozhatnak. A leggyakoribb tünet a hasmenés és a hányás, valamint a fejfájás, de súlyosabb esetben keringési zavarok is felléphetnek.
Kroton
A változatos színekben pompázó növény levele és szára mérgező nedvet tartalmaz, amely a tápcsatornába jutva veszélyes az emberi szervezetre - ez jelentkezhet hányás vagy hasmenés formájában. A bőrrel találkozva pedig viszketést, vörös foltokat okoz, ezért bánj vele nagyon óvatosan.
Fikusz
A tágas, világos lakások népszerű díszének levelei jelentenek veszélyt, elsősorban a gyerekek esetében. Ezek ugyanis mérgezőek, hányást, hasmenést és gyomorfájdalmat okozhatnak. A tünetekkel érdemes mihamarabb orvoshoz fordulnod.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.