Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Január 05. 16:53, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Veszélyes lesz a láncról elengedni a kutyákat

Veszélyes lesz a láncról elengedni a kutyákat

- aggódik a polgárőrvezető.

Mindenkinek jobb lesz, ha a tanyasi területeken napközben ezután sem engedik el a gazdák a kutyáikat – mondta az ebek láncon tartását tiltó rendelkezésről az egyik megyei polgárőrszövetség vezetője. Állatvédők szerint az ebtulajdonosoknak tanyasi környezetben is be kell tartaniuk az új szabályt, még ha az számukra nehezebben is megy, mint a városi kutyásoknak.
Nincs az a kerítés, még ha megerősített is, amelyen egy vidéki agresszív, agitált kutya át ne menne, így vagy úgy – mondta a hirado.hu-nak Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. A bűnmegelőzési szervezet vezetője szerint vidéken probléma lehet abból, ha a januártól életbe lépett új állatvédelmi rendelkezések azt jelentik, hogy egy kutyát egyáltalán nem lehet láncra kötni. Mint hangsúlyozta, a tanyákon meglehetős elterjedt szokás, hogy a tolvajok, bűnözők ellen tartott ebeket napközben megkötve tartják, majd estére elengedik.

Nem lehet majd közlekedni

Ha ezek az állatok napközben is szabadon lesznek, akkor zárt terű gépjárművek nélkül nem lehet majd közlekedni a tanyavilágban, igencsak veszélyessé válhat a dűlőutakon gyalogolni vagy biciklizni. Nappal ugyanis többek között épp azért vannak megkötve az állatok, hogy a békés szándékkal arra járókat ne támadhassák meg. Este viszont az a cél, hogy megnehezítsék bűnözők dolgát, ne legyen könnyű besurranniuk a gazdaságokba, tanyaépületekbe azért, mert leszállt a nap, és nincs rendes világítás.

Gyarmati Sándor szerint, a tanyasi kutyák mások, mint a városiak, erőszakosabb, támadóbb típusúak, ráadásul egy-egy háznál akár többet is tartanak, és egymást hergelve még hevesebb lehet a fellépésük. Nem egy példa volt már rá, hogy falkába verődött, de nem gazda nélküli állatok súlyos támadásokat követtek el emberek ellen. Az ilyen esetek száma a láncon tartás teljes tiltásával csak szaporodna – tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.