Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2016. Január 05. 16:53, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Veszélyes lesz a láncról elengedni a kutyákat

Veszélyes lesz a láncról elengedni a kutyákat

- aggódik a polgárőrvezető.

Mindenkinek jobb lesz, ha a tanyasi területeken napközben ezután sem engedik el a gazdák a kutyáikat – mondta az ebek láncon tartását tiltó rendelkezésről az egyik megyei polgárőrszövetség vezetője. Állatvédők szerint az ebtulajdonosoknak tanyasi környezetben is be kell tartaniuk az új szabályt, még ha az számukra nehezebben is megy, mint a városi kutyásoknak.
Nincs az a kerítés, még ha megerősített is, amelyen egy vidéki agresszív, agitált kutya át ne menne, így vagy úgy – mondta a hirado.hu-nak Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. A bűnmegelőzési szervezet vezetője szerint vidéken probléma lehet abból, ha a januártól életbe lépett új állatvédelmi rendelkezések azt jelentik, hogy egy kutyát egyáltalán nem lehet láncra kötni. Mint hangsúlyozta, a tanyákon meglehetős elterjedt szokás, hogy a tolvajok, bűnözők ellen tartott ebeket napközben megkötve tartják, majd estére elengedik.

Nem lehet majd közlekedni

Ha ezek az állatok napközben is szabadon lesznek, akkor zárt terű gépjárművek nélkül nem lehet majd közlekedni a tanyavilágban, igencsak veszélyessé válhat a dűlőutakon gyalogolni vagy biciklizni. Nappal ugyanis többek között épp azért vannak megkötve az állatok, hogy a békés szándékkal arra járókat ne támadhassák meg. Este viszont az a cél, hogy megnehezítsék bűnözők dolgát, ne legyen könnyű besurranniuk a gazdaságokba, tanyaépületekbe azért, mert leszállt a nap, és nincs rendes világítás.

Gyarmati Sándor szerint, a tanyasi kutyák mások, mint a városiak, erőszakosabb, támadóbb típusúak, ráadásul egy-egy háznál akár többet is tartanak, és egymást hergelve még hevesebb lehet a fellépésük. Nem egy példa volt már rá, hogy falkába verődött, de nem gazda nélküli állatok súlyos támadásokat követtek el emberek ellen. Az ilyen esetek száma a láncon tartás teljes tiltásával csak szaporodna – tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 27. 09:47, vasárnap | Helyi

Félegyházi cég nyerte el Az Év vállalkozása-díjat a megyei Prima-gálán

Az Év vállalkozása-díj: a kiskunfélegyházi székhelyű Primőr Kozmetikai Kft. (ügyvezető-tulajdonos: Kiss Kolos)

2022. November 26. 17:29, szombat | Helyi

Új kecskeméti Mercedes-üzemet adtak át

Még több magyar alkatrész lesz a városban gyártott autókban.

2022. November 25. 21:19, péntek | Helyi

Felavatták Petőfi Sándor mellszobrát Pálmonostorán

A szabadságharcos költő születésének 200. évfordulója alkalmából elindított választókerületi program keretében elsőként Pálmonostorán leplezték le Petőfi Sándor mellszobrát a település központi parkjában.