Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Augusztus 01. 10:38, szerda | Helyi
Forrás: OrientPress

Veszélyes a gyermekekre a babák nagy része

Veszélyes a gyermekekre a babák nagy része

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a gyermekek biztonsága érdekében több mint ötven különféle fajátékot, felfújható vízi játékot és műanyag babát vizsgált meg.

A fogyasztóvédelmi hatóság 15 veszélyesnek bizonyult terméket kivont a forgalomból - közölte a tárca.

Az ITM akkreditált laboratóriumai a balesetek és sérülések, egészségkárosító hatások megelőzése érdekében rendszeresen vizsgálják a gyerekjátékokat. A legutóbbi ellenőrzésen jól szerepeltek a fajátékok, az ellenőrzött termékek mindegyike megfelelt az előírásoknak. A nyári főszezonban kedvező fejlemény, hogy a 20 vízi játékból mindössze három nem felelt meg a követelményeknek. A most megvizsgált 19 játék babából viszont 12 nem teljesítette a lágyítószer használatát tiltó, korlátozó rendelkezéseket.

A fajátékok esetén a szakemberek a ragasztási szilárdságot ellenőrizték az esetlegesen leváló, fulladásveszélyt okozó kis alkatrészek miatt. A játékbabáknál és vízi játékoknál a vizsgálat tárgya azok lágyítószer tartalma volt, a gyártáskor fel nem használható anyagok mérgezőek, egészségkárosító hatásúak lehetnek.
A vizsgálaton megbukott termékek a gyermekek biztonsága érdekében lekerültek az üzletek polcairól.

A járási hivatalok intézkedtek a 15 nem megfelelő termék forgalomból való kivonásáról, 14 esetben a vásárlóktól történő visszahívásról is. A fogyasztóvédelmi vizsgálat eredményéről, az ellenőrzött termékekről a kormányzati honlapon található tételes tájékoztatás.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A gyermekek biztonságának megóvása a fogyasztóvédelem egyik kiemelt feladata. A játékok kiválasztásakor is a biztonság az elsődleges szempont. Több veszélyforrás azonban egy-egy termék megvásárlásakor puszta ránézéssel, vásárlóként nem állapítható meg, rejtve marad. A fogyasztóvédelem aktív jelenléttel és rendszeres piacfelügyeleti ellenőrzésekkel járul hozzá a családok biztonságához, segíti a szülőket a játékboltok kínálatában való eligazodásban. Az évről évre elrendelt ellenőrzéseknek köszönhetően a gyermekeknek szánt termékek piaca tisztul, csökken a problémák száma.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.