Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Április 05. 11:00, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Vérvizsgálattal jelezhető előre az Alzheimer-kór

Vérvizsgálattal jelezhető előre az Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór már a kialakulása előtt 3 évvel előre jelezhető a vérben található egyes lipidek segítségével.

Az Alzheimer-kór már a kialakulása előtt 3 évvel előre jelezhető a vérben található egyes lipidek segítségével.
Az időskori demencia egyik leggyakoribb előfordulási formája az Alzheimer-kór, amely a 80 év felettiek 20%-át, Magyarországon körülbelül 200.000 embert érint. A legnagyobb problémát a kezelés tekintetében az jelenti, hogy az első tünetek megjelenése előtt már körülbelül 10 évvel megtámadja az agyat, így a beteg rendszerint a már túl későn fordul orvoshoz. Ezért nagyon fontos, hogy a kockázati tényezők elemzésével és az előrejelzési eljárások fejlesztésével minél korábbi stádiumban sikerüljön azonosítani a betegséget, hogy megkezdhessék a kezelést.
A komoly kutatási kísérletben 525 hetven év feletti alanyt vizsgáltak folyamatosan három éves intervallumban, majd kiválasztották azt az 53-at, akinél az Alzheimer-kór kialakult. A korábban levett vérmintákat összehasonlították az egészséges csoport mintáival és megállapították, hogy összesen tíz lipid szintje jó eséllyel jelzi előre a későbbi Alzeimer-kórt. Sajnos a lipidszintek és az agyi folyamatok közötti összefüggést még nem sikerült tisztázni, ahogy azt sem, hogy lehetséges-e a kísérletben feltárt 3 éves pieriódusnál korábban is előre jelezni a megbetegedést. Bár a testzre hatalmas igény lenne a klinikai gyakorlatban, a megbízható eredmények érdekében még további, szélesebb körű kísérletekre van szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.