Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Október 11. 16:02, csütörtök | Helyi
Forrás: bacs.katasztrofavedelem.hu

Vérüket adták - közel kétszázötven emberen segíthet a Bács-Kiskun megyében levett vér

Vérüket adták - közel kétszázötven emberen segíthet a Bács-Kiskun megyében levett vér

Hivatástudat, mely a tűzoltók mindennapjait jelenti, magába foglalja az életmentést, az anyagi javak védelmét.

Bács-Kiskun megyében több napon és több helyszínen adták vérüket az önkéntesek a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából - a Magyar Vöröskereszt és a katasztrófavédelem által közösen - szervezett véradáson. Fontos, hogy minél többen megismerjék a véradás jelentőségét, hiszen váratlan, tömeges méretű baleset, tűzeset, katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér jelenléte emberéleteket menthet.

Bács-Kiskun megye önkéntes véradóinak Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Baján és Kiskunhalason, két napon - a megadott időpontokban - volt lehetőségük véradásra. Országos szinten - már több évre visszatekintve - második legtöbb vért megyénk tűzoltói és civil önkéntesei adják, mellyel hozzájárulnak Magyarország vérkészletéhez, a sikeres életmentő műtétek egyik fontos feltételének biztosításához. A tűzoltók elhivatottsága az élet védelme, embertársaik szolgálata iránt a véradásban való aktív részvétellel is megmutatkozik.

A vér nélkülözhetetlen része a gyógyításnak. Élő anyag, semmi mással nem pótolható. Egyetlen véradás három emberéletet menthet meg. Az életmentő, valamint a nagyobb műtétek, és bizonyos életmentő kezelések nélkülözhetetlen feltétele a rendelkezésre álló - beteg vércsoportjának megfelelő - vérkészítmények megléte, felhasználhatósága. Az önkéntes véradások ezeknek a vérkészítményeknek a meglétét biztosítják.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető.

Napi szinten halljuk, látjuk azokat a híreket, melyek a világ számos pontjáról érkeznek és az ott történt balesetekről, környezetszennyezésekről és egyéb katasztrófákról szólnak. Fontos, hogy ne úgy kezeljük ezeket az eseményeket, hogy „velünk ez úgysem történhet meg”! Legyünk tisztában azokkal a veszélyforrásokkal, melyek a háztartásunkra, településeinkre, megyénkre jellemzőek lehetnek (vihar, árvíz, erdőtűz). Amennyiben tisztában vagyunk ezekkel a lehetséges veszélyekkel, sok esetben tudatosan tehetünk a megelőzés érdekében. Abban az esetben, hogyha egy veszélyhelyzet bekövetkezik, a felkészültség segít, hogy milyen módon védhetjük meg magunkat és hogyan tudunk segíteni másokon is. Az ifjúság nevelésében kiemelten kell kezelni, hogy a fiatal generáció is tudja ezeket a hasznos és gyakorlatias ismereteket. A megszerzett ismeret nagymértékben elősegíti az önmagukról és másokról való gondoskodás, valamint a másokért való önzetlen tenni akarás képességét, a felelős gondolkodást.

Fotó: facebook.com/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Címkék: tűzoltók, vér, véradás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.