Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Április 10. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Versenyfutás az idővel - gyermekvállalás 35 év fölött

Versenyfutás az idővel - gyermekvállalás 35 év fölött

A meddőséggel kapcsolatban sokan a pszichés tényezőket hangsúlyozzák, „ ne görcsölj rá”, „oka van” – szokták mondani, holott a késői életkorban járó párok esetében már inkább a testi okokra kell gondolni.

A gyermekvállalás kitolódása a társadalmi háttérben és környezetben keresendő, a nők jellemzően 30-32 éves koruk fölött kezdik először érezni, hogy ha az anyagi biztonságot még nem is teremtették meg, némi alapot azért már lefektettek – fogalmazott Dr. Skriba Eszter, a Czeizel Intézet ultrahang specialistája.

Az életkor előrehaladtával ugyanakkor a petesejtek DNS-állománya károsodik, „elfárad”. 35 éves kor felett a petesejtek 40 százaléka már kóros DNS-t hordoz, 40 év fölött pedig már ötven százalékuk beteg – folytatta a szakember, hozzátéve: emiatt a fogantatás, a beágyazódás is nehéz, és a vetélések száma is sokkal nagyobb.

A késői gyermekvállalás oka valóban az, hogy sok minden kitolódik az életünkben, később végzünk például az egyetemen – mondta a műsorban Gyombolai-Kocsis Fruzsina pszichológus. Szinte mindenkinek van ismerőse, aki 30-32 éves korában még külföldön tartózkodik ösztöndíjjal, és aki ebből adódóan később is gondol arra, hogy érdemes lenne elköteleződni.

A pszichológus megjegyezte: „valamiért képtelenek vagyunk kapcsolatban élni”. A fiatalok nem látnak olyan mintát szüleik, nagyszüleik generációjából, amely vonzóvá tenné számukra a házasságot. Ezért aztán a törékenyebb élettársi kapcsolatot választják, amelyekben nehezebben születnek meg a gyerekek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.