Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Július 08. 15:08, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - fotó: Thai NavySEAL / Facebook

Versenyfutás az idővel a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek mentése

Versenyfutás az idővel a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek mentése

Versenyt futnak az idővel a thaiföldi barlangban rekedt ifjúsági focicsapat tagjainak kimentésén dolgozó szakemberek a helyi hatóságok szombati tájékoztatása szerint.

A mentési munkálatokat vezető Narongszak Oszotthakorn legutóbbi - visszafogottan bizakodó - nyilatkozata szerint a következő 3-4 napban nyílhatnak a legjobb lehetőségek a gyerekek felszínre hozatalára, mielőtt újabb heves esőzések sújtják a területet, és a fiúk egészségi állapota is "még most a legjobb".

A mentést vezető Csiang Rai tartományi kormányzó elmondta: a hatóságok két nagy csoport önkéntes búvár érkezését várják szombaton és vasárnap, és az ő közreműködésükkel lehet majd esetleg megkezdeni a mentést. "A terv, amelyhez én a kezdetektől ragaszkodtam, az, hogy ki kell hozni a gyerekeket, és ebben meghatározó tényező, hogy minél kevesebb víz legyen a barlangban" - mondta Oszotthakorn. Amennyire csak tudták, szivattyúk segítségével csökkentették a vízszintet a járatokban, de ha ismét esni kezd az eső, akkor újra emelkedik a vízszint, és újabb kockázati tényezők adódhatnak - tette hozzá.

Egyúttal figyelmeztetett arra, hogy a barlangban fokozódik az oxigénhiány veszélye: a levegő oxigéntartalma odabenn most 15 százalék körül jár, és eszméletvesztéshez vezethet, ha 12 százalék alá csökken.

A mentést irányító stáb azt az ötletet is vizsgálja, hogy 600 méteres mélységbe lefúrnának a barlangrendszert rejtő hegy magaslatáról, így érnék el a barlang tetejét és emelnék ki a csoport tagjait. A tartományi kormányzó erről újságíróknak azt mondta, több mint száz próbafúrást végeztek már, de még mindig nem sikerült meghatározni a csoport pontos helyzetét. A fúrásokat végző csapat azon is munkálkodik, hogy - még a várható kiadós csapadékhullás előtt - minél jobban eltömítse azokat a réseket és más irányba terelje azokat a vízfolyásokat, amelyeken keresztül az eső beáramolhat a barlangba.

A felszínen összesen 13 orvosi csapat vár készenlétben, külön mentőautóval és helikopterrel mind a tizenkét gyerek és az edzőjük részére. Azt tervezik, hogy az első állapotfelmérés után a fiúkat mentőautóval egy rögtönzött helikopter-leszállópályához szállítanák, ahonnan a 70 kilométerre fekvő Csiang Rai kórházába vinnék őket. A kórházban már egy részleget el is különítettek a gyerekek fogadására. Az orvosi csapat egyik tagja elmondta: az egyik legnagyobb veszély a kihűlés lehet, mivel a víz a barlangban rendkívül hideg. Továbbá a gyerekek súlyos fertőzéseket is elkaphatnak a denevérek és a szennyezett víz miatt.

Beszámolók szerint a barlangrendszerben rekedt 12 tinédzser és edzőjük közben levelet írt a szülőknek a barlangból, az üzenetet a haditengerészet különleges egységének Facebook-oldalára tették fel szombaton. Az üzeneteket egy külföldi búvár hozta ki a Tham Luang barlangrendszerből. A gyerekek azt írták: "ne aggódjatok, jól vagyunk, mindenki erős". Hozzátették, "amikor kijutunk innen, sok mindent szeretnénk enni. Haza szeretnénk menni, amint lehet".

Ekapol Csanthavong, az edző a gyerekek szüleitől, családjától kért bocsánatot, egyben ígéretet tett arra, hogy a lehető legjobban gondját viselni a gyerekeknek. Mint írta, mindenki jól van. A kívülről érkezett segítők gondjukat viselik. Az edző egyben megköszönte azt a támogatást, amit eddig a bent rekedtek kaptak.

Az ifjúsági focicsapat tagjai és edzőjük június 23-án tűnt el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő Tham Luang barlangrendszerben. Az egész Thaiföldet mozgósító országos figyelem mellett, csodával határos módon élve találták meg őket. Azóta orvosi vizsgálatnak vetették alá a 11 és 16 év közötti gyerekeket, állapotuk továbbra is kielégítő. Kijutásukat azonban a barlangrendszerben lévő víz akadályozza. Az elsődleges terv, hogy a csoportot búvárúszásra oktatják, de a fiúk közül van, aki még úszni sem tud.

A be- és kijutás még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő: a barlang bejáratától a gyerekek tartózkodási helyéig mintegy négy kilométeres táv megtétele oda-vissza csaknem tizenegy órát vesz igénybe egy-egy búvár számára. További problémát okoz, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást. A gyerekek tartózkodási helyéhez vezető út utolsó egy kilométeres szakasza a legveszélyesebb, itt a búvároknak maguk előtt kell tolniuk az oxigénpalackjukat, hogy átférjenek a barlang víz alá került szűk járatain. Ráadásul a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt.

Pénteken a mentés közben életét vesztette egy tapasztalt búvár, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja.

Címkék: barlang, mentés, thaiföld

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése