Hírek
2014. Október 19. 11:00, vasárnap |
Belföld
Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája
Verseny az ízletes magyar péksüteményekért
Immár tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában a Pék Hagyományőrző Versenyt.
A kenyér október 16-i világnapjához kötődő eseményen Dr. Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar élelmiszergazdaság a jó hagyományok továbbfejlesztésével, valamint a verseny és az együttműködés kultúrájának egyszerre történő elmélyítésével újulhat meg.
A közigazgatási államtitkár kiemelte, hogy napjainkban – a gasztronómiai forradalom részeként – kiteljesedőben van a pékáruk, sőt, a reggelizés kultúrája, amely újabb piacokat nyit meg a cukrász, és pék végzettségű szakemberek előtt. Simon Attila István emlékeztette a versenyzőket arra, hogy a magyar étkezési kultúra már csak a hagyományainál fogva is színesebb annál, mintsem hogy döntően importált tucat-termékeket tartalmazzon. „Egészséges egyensúly kell a világdivatok és a hazai értékek színskáláján, amelyben természetesen mindkettőnek helye van” – szögezte le az államtitkár, aki arra kérte a diákokat, hogy mentsék meg a jövőnek a magyar édesipar egykor közkedvelt, ízletes, de mára gyakran méltánytalanul elfeledett termékeit.
Mind fontosabbá válik az élelmiszerek minősége és származási körülményei, és többet vár el a fogyasztó egy terméktől, mint régen, legyen az kenyér, vagy egy cukrászsütemény. „A cukrászoknak és a szakácsoknak szerencsére már jobb esélyük van minőségi magyar alapanyagokat beszerezni. Minden lehetséges kormányzati eszközt szeretnénk bevetni a minőségi magyar alapanyagok támogatása érdekében” – hangsúlyozta az államtitkár.
A Földművelésügyi Minisztérium terveivel kapcsolatban aláhúzta, hogy „a földtől az asztalig” struktúra alapján a 19 különböző élelmiszeripari szakképesítés mellé szeretnék a pék és a cukrász szakképzés felügyeletét is a tárcához venni. Hiszen a jövő a szakképzésben van, amely a szakiskolákban kezdődik. Ez is hozzájárul az újraiparosított magyar gazdaság sikeres működtetéséhez.
Simon Attila István szólt a hungarikumok védelmének fontosságáról, és a helyi értéktárak kialakításának folyamatáról is, amelyek együtt sokat jelenthetnek a nemzeti értékek – közöttük a magyar gasztronómia – erősítése szempontjából. A Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában tartott pékverseny célja elsősorban a szakmai tanulók érdeklődésének felkeltése volt, valamint a szakképző iskolák bevonása a szakmai hagyományok őrzésébe.
Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 18. 07:37, csütörtök | Belföld
Szijjártó Péter: újabb beruházásokat hajt végre Magyarországon az amerikai Scrub Daddy és Formlabs
2025. December 18. 07:35, csütörtök | Belföld
Orbán Viktor háború miatti baloldali megszorításokról beszélt
A magyarok nem akarják, hogy a háború miatt növekedjenek a terheik és elutasítják a baloldali megszorításokat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban.
2025. December 17. 07:48, szerda | Belföld
DPD Hungary: kézbesítési késések alakultak ki a nagy csomagforgalom miatt egyes budapesti és főváros környéki területeken
2025. December 17. 07:45, szerda | Belföld
Varga Mihály szerint csak 2027 második felére érhető el fenntartható módon az inflációs cél
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs célja 2027 második felében érhető el fenntartható módon, de a szeptemberi előrejelzéshez képest az idén és jövőre is alacsonyabb lehet az infláció
