Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2023. December 27. 08:38, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Vendégekkel teli panzió gyulladt ki Romániában, többen meghaltak

Vendégekkel teli panzió gyulladt ki Romániában, többen meghaltak

Vendégekkel teli panzió gyulladt ki kedden a dél-romániai Prahova megyében, ahol a frissített jelentések szerint öten bennégtek. A tüzet eloltották, három eltűntet még keresnek a hatóságok, keresésüket éjszaka is folytatják

- közölte a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).

A News.ro beszámolója szerint a tűz kedden reggel keletkezett Tohani településen. A kétszintes, fából készült épületben gyorsan elharapóztak a lángok, a földszinten lakók időben kimenekültek, de az emeleti vendégek egy részét még keresik.

A ISU frissített adatai szerint a panzióban 26-an tartózkodtak, közülük nyolcat nyilvánítottak eltűntnek. Virgiliu Nanu, Prahova megye prefektusa korábban az Antena 3 hírtelevíziónak elmondta, hogy öt felnőttet és három gyereket keresnek a tűzoltók.

A hírtelevízió és a Román Televízió (TVR) később arról számolt be, hogy hat személy szénné égett holttestét megtalálták a romok között. Az ISU később pontosította az információt, és közölte: négy felnőtt és egy gyerek holttestét találták meg, további három eltűnt után kutatnak, keresésüket az éjszaka folyamán is folytatják.

Az Agerpres hírügynökség szerint Virgiliu Nanu elmondta: két gyereket és egy fiatal férfit keresnek a hatóságok, de "minimális az esély", hogy még életben találják őket.

Közölte: az eddigi információk szerint a tűzvész a kétszintes épület felső szintjén keletkezhetett. Az épületben több szoba és egy étterem volt, ahol előző este összejövetelt tartottak, melyen 26 ember vett részt. A prefektus szerint a tűzvészben a panzió egyik alkalmazottja is meghalt, miközben gyerekeit próbálta kimenteni.

A kormánymegbízott bejelentette: Prahova megye valamennyi panzióját ellenőrzik, hogy rendelkeznek-e tűzvédelmi engedéllyel, és az illegálisan működő létesítmények bezárását szorgalmazzák. Arról is beszámolt, hogy a tragédia helyszínén pszichológusok segítik a hozzátartozókat a történtek feldolgozásában.

A tűzesetben egy 48 éves nő és egy 16 éves fiú enyhébb égési sérüléseket szenvedett, a nő testének 5 százaléka, a fiúénak 8 százaléka égett meg, őket kórházban ápolják.

A lángokat többórás erőfeszítés árán sikerült megfékezni a tűzoltóknak, de a helyszínen maradtak, és a további lehetséges áldozatok után kutatnak. A mentést nehezítette, hogy a tűz hatására az épület tetőzete beomlott, a lángok mintegy ezer négyzetméteren pusztítottak.

A Prahova megyei törvényszéki ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés és rongálás gyanújával indított bűnvádi eljárást, a helyszínen a bukaresti országos kriminológiai intézet szakemberei vizsgálódnak.

Az ISU közlése szerint a vidéki vendéglátóhelynek nem volt tűzvédelmi engedélye, legutóbb 2019-ben ellenőrizték a szakemberek, amikor több rendellenességet találtak. Arról nincsenek információk, hogy a működtetők azóta orvosolták-e ezeket.

A román sajtó szerint a leégett panzió tulajdonosa, Cornel Dinicu a 2000-es években a bukaresti alvilág ismert figurája volt, több botrány is fűződik a nevéhez, amelyekben rendőrök és magas rangú politikusok is érintettek voltak.

Címkék: panzió, tűz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt