Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 23. 07:33, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vélemények az edabóról - legyen felelősségteljes az ebtartás

Vélemények az edabóról - legyen felelősségteljes az ebtartás

Bármelyik önkormányzat kivetheti idén az ebadót, egyelőre viszont csak néhány döntött erről.

Az [origo] kisebb és nagyobb településeket is kérdezett a már bevezetett vagy a tervezett kutyaadóról. Kaposvár polgármestere nem a bevételekkel indokolta a döntést, hanem azt mondta, szeretné városának lakóit rávenni a felelősségteljes ebtartásra. Egy állatvédő szerint óvatosan kellene bánni az ebadóval, nehogy fizetés helyett az utcára tegyék kedvenceiket a gazdák.

'A múltkor egy terepjáróval érkező család beállított a menhelyre, hogy az ebadó miatt itt hagynák a kutyájukat' - mondta az [origo]-nak Szántó Ildikó, a kaposvári Philip Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke, aki szerint a városban júliustól kivetett ebadó hírére sokan meg akarnak szabadulni a kutyájuktól.

Azt mondta: az utóbbi napokban több gazda is megkereste, hogy otthagyná kutyáját, de ő nem tudta befogadni az ebeket, mert a menhely már megtelt.

A kaposvári önkormányzat tavaly decemberben döntött arról, hogy idén júliustól bevezeti a városban az ebrendészeti hozzájárulást, vagyis az ebadót. A városi rendelet szerint a kaposvári gazdáknak évente a törvényben maximumként meghatározott összeg felét, háromezer forintot kell fizetniük a kutyájuk után, de ha három vagy ennél több ebet tart valaki, azok után már a plafonösszeg az adó.

'Rendet szeretnék tenni kutyafronton' - így indokolta az [origo]-nak Szita Károly, Kaposvár polgármestere, miért döntöttek az ebadó kivetése mellett. Szerinte az ebrendészeti hozzájárulás bevezetésével el lehet érni, hogy a gazdák gondoskodjanak a kutyájukról. Szita Károly azt mondta, tavaly kérdőíven kérdezte meg a kaposváriakat arról, támogatnák-e az ebadót. A 24 ezer háztartásból 3 ezer kérdőívet küldtek vissza, azok közül 81 százalék támogatta a polgármester tervét.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke, Korózs András
tavaly az önkormányzat ülésén próbálta is lebeszélni a kaposvári képviselőket az adó kivetéséről. 'Megkértük tavaly Kaposvárt és minden önkormányzatot, hogy ebben a formában ne vezesse be az ebadót, mert pusztán a hírre is tömegével kerülnek utcára a kutyák' - mondta az [origo]-nak Korózs, aki szerint az adóztatásnál figyelembe kellene venni, hogy házőrzőként tartják vagy tenyésztik az ebeket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára