Városlista
2021. november 29, hétfő - Taksony

Hírek

2015. Február 11. 13:30, szerda | Belföld
Forrás: Világgazdaság

Végre kiderülhet, hogy akarják-e az emberek a vasárnapi zárva tartást

Végre kiderülhet, hogy akarják-e az emberek a vasárnapi zárva tartást

A kormány nem kérdezte meg az embereket, hogy támogatják-e a vasárnapi zárva tartást, és semmi esélye annak, hogy március közepéig népszavazást írjanak ki.

A kormány nem kérdezte meg az embereket, hogy támogatják-e a vasárnapi zárva tartást, és semmi esélye annak, hogy március közepéig népszavazást írjanak ki. Egy állampolgár úgy döntött, hogy a kérdésről reprezentatív felmérést készít a három legnagyobb közvélemény-kutatóval, melynek költségeit közösségi finanszírozással teremti elő.

„A terv az, hogy reprezentatív közvélemény-kutatási eredményeket szerzek, melyekkel szembesíteni lehet a kormányt. Abban reménykedem, hogy egyértelműen kiderül: az emberek jelentős többsége nem támogatja a vasárnapi boltbezárást” – mondja Balla Péter, aki elindította a projektet. „Ha ezt az eredményt hozza a kutatás, akkor a kormány szembesül azzal, hogy nem az emberek érdekei és kívánsága szerint cselekszik, és nem az őt meghatalmazó polgárok akaratát juttatja érvényre, ami a dolga lenne.”

A kezdeményezés vezetőjének nem titkolt álma az, hogy az eredmények ismeretében a kormány meghátrál, és újragondolja az elhamarkodott, gazdaságilag nem megalapozott törvényt. Hiú ábrándokat azonban nem kerget: „bármi is lesz az eredménye a kutatásnak, nem hiszem, hogy a kormányt ez lépéskényszerbe hozná.”

Ha összegyűlik a kitűzött 1300 eurós összeg, akkor a kutatás márciusban lezajlik, és az eredmények nyilvánosak lesznek, a teljes költség-elszámolással együtt. Ha február végéig nem gyűlik össze a pénz, akkor minden támogató visszakapja a befizetését. „Mindezt civilként, magánemberként teszem, pártok támogatása nélkül” – hangsúlyozza Balla, aki nem is szeretné, hogy bármelyik párt beálljon a kezdeményezés mögé.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 29. 18:03, hétfő | Belföld

Csak 2019 végén tartottak nyilván kevesebb álláskeresőt

A regisztrált álláskeresők száma 242 ezer közelébe csökkent Magyarországon. A rendszerváltás óta kizárólag 2019 utolsó negyedévében állt alacsonyabban ez a mutató

2021. November 29. 16:07, hétfő | Belföld

Wikonkál: sokan rájöttek az oltás fontosságára

Sokan rájöttek a koronavírus elleni védőoltás fontosságára - jelentette ki a budapesti Honvédkórház főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

2021. November 29. 15:27, hétfő | Belföld

Szexuális erőszak kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben

Szexuális erőszak bűntettének kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben, a bíróság elrendelte a letartóztatását - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2021. November 29. 14:05, hétfő | Belföld

Több ezer elektromos bicikli megvásárlását támogatja a kormány

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97 százaléka nyert el összesen közel 736 millió forintot