Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. December 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Végleges az adórendszer - nem lesznek újabb terhek

Végleges az adórendszer - nem lesznek újabb terhek

A magyar adórendszer véglegessé vált, a költségvetés négyszázmilliárdos tartaléka biztosítja, hogy a jövőben ne legyen szükség adóemelésre – ezt mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek. Mint mondta, igyekeztek olyan jogi megoldásokat választani, amelyek megakadályozzák, hogy a pénzügyi, távközlési és a közüzemi cégekre eddig kivetett közterheket a szolgáltatók az ügyfelekre hárítsák.

Balog Ádám azt mondta, hogy a kabinet a kormányváltás után azonnal hozzálátott az adórendszer átalakításához. Ekkor három főbb problémakör kezelése mutatkozott sürgősnek: orvosolni kellett az alacsony foglalkoztatás és a feketeszféra térnyerésének káros következményeit, valamint azt, hogy a magyar gazdaság szereplői tulajdonképpen két, egymástól szinte mindenben különböző csoportot alkotnak. A céges adószabályok kialakításakor az utóbbi jelenségre igyekeztek közteher-viselési választ adni.

Az országban több százezer vállalkozás működik, de csupán nagyjából kilencszáz ad munkát 250-nél több alkalmazottnak. Ezek a cégek, vagyis a nagyvállalatok jórészt külföldi tulajdonban állnak, nagyobb, nemzetközi hálózat résztvevői, és jórészt ismeretlen fogalom számukra a tőkeszegénység. Nem egy közülük piaci erőfölénnyel bír, majdhogynem monopolhelyzetben van. Ezzel szemben a legkisebbek, a legfeljebb öt személyt foglalkoztató cégek háromszázezres sokaságát zömmel magyar tulajdonosok működtetik, és ezek a vállalkozások szinte rendszeresen pénzhiánnyal küzdenek. Különbség az is, hogy az apró cégeknél nem a márkanév vagy a technológia a legnagyobb érték, hanem a munkavállaló.

Balog Ádám azt is elmondta, hogy a kata rövidítéssel illetett módszer az egészen kicsi vállalkozásoknak nyújt nagyon egyszerű adózási lehetőséget. Aki megfizeti a havi ötvenezer vagy huszonötezer forintos adót, az mentesül valamenynyi más közteher alól. Az adónem egyszerűsége az állam dolgát is megkönnyíti: az adófizetők ellenőrzése könnyebbé válik, miközben a bevételek beérkezése biztosnak mutatkozik. A kisvállalati adó némileg összetettebb módozat, ami egyrészt segíti, hogy a kisebb cégek új munkavállalókat vegyenek fel, másrészt ösztönzi a beruházások megvalósítását. A két új adónem már a közeli időkben vállalkozások százezreinek teremthet a mostaninál könnyebb működési feltételeket

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.