Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Április 12. 14:00, vasárnap | Életmód
Forrás: HVG

Véget vetne a császározás divatjának a WHO

Véget vetne a császározás divatjának a WHO

Sok fejlett országban gyakran valódi indok nélkül hajtanak végre császármetszést, holott csak indokolt esetben lenne szabad alkalmazni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Sok fejlett országban gyakran valódi indok nélkül hajtanak végre császármetszést, holott csak indokolt esetben lenne szabad alkalmazni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

A császármetszést csak orvosilag indokolt esetben lenne szabad alkalmazni a WHO szerint. Az ENSZ égisze alatt működő intézmény először fogalmazta meg ilyen egyértelműen erről szóló véleményét.

A pénteken ismertetett jelentés rávilágít, hogy gyakran valódi indok nélkül hajtanak végre császármetszést. "Sok fejlett és fejlődő országban járványszerűvé vált a császármetszések alkalmazása, noha orvosilag ez nem minden esetben megalapozott" – mondta Marleen Temmerman, a WHO reprodukciós orvoslással foglalkozó szakértője, aki mindenekelőtt azzal magyarázta a császármetszések terjedését, hogy így kényelmesebb az orvosoknak, ugyanis előre be lehet ütemezni a műtéti úton való szüléseket.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásában épp ezért azt hangsúlyozta, hogy a császármetszést csak szükség esetén lenne szabad alkalmazni. A WHO az utóbbi 30 évben eddig megelégedett azzal, hogy azt ajánlotta, a császármetszések aránya ne haladja meg a 10-15 százalékot. Az utóbbi években azonban jelentősen meghaladta ezt az arányt a császármetszések száma: Európában és Amerikában például 23, valamint 35,6 százalék. Egyedül Afrikában és Délkelet-Ázsiában maradt 10 százalék alatt, 3,8, illetve 8,8 százalék.

Egyes országokban valóságos kultusza alakult ki a császármetszésnek, ilyen többek közt Brazília, ahol a gyerekek alig fele születik természetes úton. Ezzel a dél-amerikai ország vezető a világon a császármetszések tekintetben. A WHO szerint tanulmányok azt bizonyítják, hogy a császármetszések tíz százalék feletti aránya bizonyítottan nem jár együtt a szülés közbeni halálozási ráta csökkenésével az anyánál és a gyereknél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.