Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. Március 09. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Vége a 'pálinka-szabadságharcnak' ?

Vége a 'pálinka-szabadságharcnak' ?

Hetvenkétszeresére növeli a kormány a házi pálinkafőzés adóját?

Amennyiben az EU jogszabályainak, illetve a korábbi magyar vállalásoknak megfelelően jár el Magyarország, úgy a mostanihoz képest csaknem hetvenkétszeresére kellene növelni az otthoni párlatkészítés, népszerű, de nem pontos nevén a pálinkafőzés adóját.

Az Európai Unió szerint Magyarország nem teljesítette a januártól érvényes, új pálinkaadóztatással kapcsolatos rendeleteivel a közösségi jog, és a korábbi magyar vállalásokban foglaltakat. Magyarul, a házi pálinkafőzés évi ezer forintos átalányadója sem fele meg az előírásoknak. Ezért Brüsszel újabb kötelezettszegési eljárást indított ellenünk. Május elejéig kell Magyarországnak a felvetésekre reagálnia.

Úgy tűnik, az EU ragaszkodik a szabályokhoz: Magyarországon csak kétféle jövedéki adót lehet kivetni a párlatokra, készüljenek azok gyárakban, vagy bérfőzdékben, akár otthon. Az egyik a mindenkor érvényes jövedéki adó 100, a másik az 50 százaléka. Ettől eltérő adóformát, vagy adókulcsot nem lehet alkalmazni. Márpedig január 1-től harmadik kulcs is él Magyarországon: csupán évi 1000 forintos átalányadót kell lerónia azoknak, akik otthon főznek pálinkát. A bérfőzdékben már 50 százalék a kulcs, tehát, abba nem köthet bele az unió. (Ha csak nem veszi komolyan a korábbi megállapodást, miszerint 2014-ig él a 2004-es csatlakozáskor aláírt vállalás, hogy az 50 százalékos kulcsot is alkalmazhatja az ország. De erről mostanság nem esik szó.)

A lényeg tehát, hogy az otthoni főzés adóztatásával van baja Brüsszelnek, s ha a kormány e téren is beadja a derekát – úgy tűnik mást már nem tehet, mert a mostani halogató technikát kétséges sokáig folytatnia –, akkor nem ezer, hanem 71810 forintot kellene évente kifizetnie annak, aki otthon akar előállítani évente legfeljebb 86 liter 50 százalék alkoholtartalmú párlatot. És ez akkor még csak a jövedéki adó kedvezményes, 50 százalékos kulcsa mellett kivetett sarc lenne.

Jó a rosszban
Amennyiben a kormány hetvenkétszeresére emeli a házi főzésű pálinkák adóját, úgy fellélegezhetnek a hazai szeszipari cégek, profi pálinkafőzdék: megszűnne ugyanis a feketepiac nagy része. Ma ugyanis nincs olyan kocsma, amely ne árulna otthon, adókedvezménnyel főzött pálinkát. Ha az otthoni főzést is a bérfőzéssel azonos szintű – 50, illetve 100 százalék – adóval sújtja a kormány, akkor nem éri meg a „fináncnemlátta” italok árusítása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 08:40, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).