Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2016. Szeptember 05. 16:11, hétfő | Helyi
Forrás: piacesprofit.hu

Vége a készpénzes alkohol vásárlásnak

Vége a készpénzes alkohol vásárlásnak

A vendéglátó ágazat kifehérítésére a kormányzati újabb intézkedéseket tesz, mely a vendégekre nem vonatkozik. Ők továbbra is fizethetnek készpénzzel.

A vendéglátó ágazat kifehérítésére tett kormányzati intézkedések (standolástól az online pénztárgépig) következő állomásának tekinthető, hogy 2017. január 1-től a jövedéki termékekért az italnagykereskedőknél kizárólag bankkártyával vagy átutalással fizethetnek az éttermek. A vendégekre a szabály nem vonatkozik, továbbra is fizethetnek készpénzzel.

A NAV-tól kapott jogértelmezés szerint az intézkedés célja a jövedéki termékpálya további fehérítése, ezért a 2016. évi LXVIII. törvény 68. § (3) bekezdése kizárja a készpénzes fizetést. Január elseje után készpénzfizetéssel csak adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől és csak 200 ezer forintot meg nem haladó értékben szerezhetnek be jövedéki terméket a vendéglátó-helyek – írja a vendeglatasmagazin.hu.

Amennyiben a vendéglátóhely egyéb üzletben vagy nagykereskedésben vásárol jövedéki terméket, a fizetés módja akkor is csak átutalásos vagy bankkártyás lehet. A törvény egyaránt vonatkozik a termelő cukrászatokra, és a nem kereskedelmi vendéglátóhelyekre, tehát a közétkeztetésre is.

A kiskereskedők és vendéglátók értékesítési lehetőségeinél a vendégek fizetési módozatait a jövedéki szabályozás nem korlátozza semmilyen mértékben, vagyis éttermekben, szórakozóhelyeken, boltokban, stb. továbbra is fizethetnek a vendégek készpénzzel.

Jövedéki adó: emelés és emelés
Komoly változások jönnek a jövedéki adó terén: 2018-tól teljesen elektronikussá válik az adatkezelés és az ügyintézés. A borászatok mentesülnek az adóregisztrációs kötelezettségek alól, megszűnik a többféle adóraktár, egyetlen adóraktár marad. A dohánytermékekre és az alkoholos italokra ezentúl nem adójegy, hanem zárjegy kerül majd és ez az elektromos cigarettákra is vonatkozik majd, mivel azokat is a dohánytermékek közé sorolja az új jövedéki törvény. Drágábbak is lesznek a cigaretták: a dohánytermékek jövedéki adója három lépésben összesen 29 százalékkal emelkedik 2017 végéig, az első emelésre idén szeptember elsejétől került sor.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 19. 14:15, szerda | Helyi

Újabb remek versenyeredmények

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási kar, tanulmányi versenyt hirdetett 12. évfolyamos tanulók részére.

2022. Január 19. 12:00, szerda | Helyi

Élelmiszerárstop: ezt a termelők fogják megfizetni

Alapvetően a nyersanyagok világpiaci árának emelkedése áll az élelmiszerek megdrágulása mögött, de hamarosan jön a visszarendeződés.

2022. Január 19. 10:43, szerda | Helyi

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat

Szombaton 553 helyszínen csaknem 73 ezren felvételiznek - közölte az Oktatási Hivatal (OH).

2022. Január 19. 08:52, szerda | Helyi

Ma is meghazudtolja magát a januári időjárás

Az előrejelzések szerint a keddi időjáráshoz hasonlóan szerdán is hét ágra süt majd a nap az ország túlnyomó részén.