Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Április 17. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Vashiányos? Egyen sertéshúst!

Vashiányos? Egyen sertéshúst!

Akik az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás hívei, a sertéshúsra általában ferde szemmel néznek.

Pedig számos elemzés támasztja alá, hogy olyan összetevőket tartalmaz, amelyek szerveztünk számára nélkülözhetetlenek.

Habár ez a húsfajta a magyar konyha közkedvelt alapanyaga, az utóbbi években visszaesett a fogyasztása. Ennek számos oka közül az egyik, hogy a köztudatban az egészséges táplálkozás fogalma többek között a fehér húsokkal fonódott össze.

A csirkemell és a hal azonban nem tartalmaz minden alapvető vitamint és ásványi anyagot. Szervezetünknek nagy szüksége van a B-vitaminokra is, amelyek a sertéshúsban nagy mennyiségben vannak jelen. B1-vitamin tartalma kiemelkedően magas, egyes állatok húsához képest ötszörös mennyiségben található meg.
Mint vörös hús, magas vastartalma hozzájárul az egészséges vérképzéshez, az agy és az izmok megfelelő működéséhez, és egyúttal növeli az ellenálló- és koncentrálóképességet is. A fehérjebevitel szempontjából is vannak előnyös tulajdonságai. Szervezetünk a sertéshússal bevittfehérje85 százalékát képes hasznosítani, ez az érték minden más húsnál alacsonyabb.

Nem véletlen tehát, hogy a szakértők minden korosztály számára ajánlják ennek a húsfajtának a fogyasztását. Ráadásul a sovány sertéshús kiválóan beilleszthető a diétás étrendbe is, ha megfelelő mennyiségben és módon fogyasztjuk. Ugyanakkor arra is fény derült, hogy a kis mennyiségben elfogyasztott disznózsír sem ártalmas, sőt, egészségesebb, mint a helyettesítőként használt pálmaolaj vagy kókuszzsír. Ezeknek a felismeréseknek az eredményeként Magyarországon is számos kezdeményezés indult annak érdekében, hogy a sertéshús ismét elfoglalhassa az őt megillető helyet a magyar élelmiszeriparban és konyhában.

Címkék: sertéshús, vashiány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok