Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. December 18. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Vásárlással ünnepeljük Jézus születését

Vásárlással ünnepeljük Jézus születését

Karácsony és kereskedelem. Miközben a fogyasztás jelentős része év végére koncentrálódik, komoly törekvések vannak a karácsonyi túlfogyasztás visszaszorítására.

A statisztikák szerint Amerikában 2004-ben 700 dollárt költött egy ember a karácsonyi ajándékokra, ami 210 ezer forintnak felel meg. Ez 2014-ben felszökött 780 dollárra, vagyis 235 ezer forintra. Magyarországon ennél jóval kevesebbet áldozunk a karácsonyi ajándékokra. Itthon átlagosan 40 ezer forintot fordít egy ember a meglepetésekre.

Hogy nálunk jóval kisebb a pénzköltés, mint az Egyesült Államokban, visszavezethető a kisebb egy főre eső GDP-re és a alacsonyabb átlagos fogyasztásra is – magyarázta Baritz Sarolta Laura közgazdász, domonkos rendi nővér a Kossuth Rádió Szombat reggel című műsorában.

Nem minden a pénz

A közgazdász szerint a mára kialakuló kapitalista rendszer, illetve az a szemlélet, hogy a hasznot maximalizálni kell, egy olyan anyagias rendszerré szűkíti le a gazdaságot, amely már nem veszi figyelembe az élet nem anyagi összetevőjét, holott annak van egy olyan része, amelyet nem lehet pénzben kifejezni.

Ilyenek az emberek közötti kapcsolatok, a nagylelkűség, a bizalom. Ezek az értékek azonban háttérbe szorulnak akkor, ha olyan rendszerben élünk, amely csak az anyagiakra koncentrál, ami az ünnepekre is rávetíti az árnyékát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg Városi Diáksport Bizottság a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.