Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Május 04. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga Mihály szerint tévesek az Európai Bizottság jóslatai

Varga Mihály szerint tévesek az Európai Bizottság jóslatai

A magyar kormány méltánytalannak, és tévesnek tartja az Európai Bizottság magyar államháztartási hiánypályára vonatkozó előrejelzését - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter reagálva a Európai Unió pénteken közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésére, mely szerint a magyar GDP-arányos államháztartási hiány jövőre 3 százalék felett lesz.

'A bizottság értékelése kétség kívül kedvezőtlenebb a kormány várakozásainál, az Európai Bizottság szerintünk tévesen ítéli meg a helyzetet” – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály úgy fogalmazott: a kormány azt tapasztalja, 'mintha ismét kettős mérce lenne az Európai Bizottság értékelésében'. Megerősítette: a magyar kormány szerint az Európai Bizottság tévesen jósol 3 százalékos GDP-arányos hiányt 2013-ra és 3 százalék felettit 2014-re.

'A Bizottság korábban is olyan adatokat közölt, amiket az élet végül nem igazolt, hiszen a magyar kormány az elmúlt 3 évben is mindig bizonyította, hogy kész reagálni a változásokra és akár év közbeni intézkedésekkel is tartani a célt' - mondta a miniszter.

A nemzetgazdasági tárca vezetője a jövő évvel kapcsolatban hangsúlyozta; nehéz megjósolni, hogy 2014-ben mi fog történni, de a kormány álláspontja szerint a jövő évben is lehetséges a 3 százalék alatt hiány.

Brüsszel korábban világossá tette, hogy a hazánkkal szemben 2004 júliusa óta folyó deficiteljárás megszüntetéséhez a 2013-as és a 2014-es hiánynak is biztosan a 3 százalékos küszöbérték alatt kell lennie. Brüsszel szerint a kormánynak a következő egy-két hétben újabb intézkedéseket kell bejelentenie ahhoz, hogy a Bizottság május 29-én a deficiteljárás megszüntetését kezdeményezze. Varga Mihály ezzel kapcsolatban kifejtette Olli Rehn délelőtti nyilatkozatát a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárás ügyében biztatónak ítéli. Mint mondta igen jó esély van arra, hogy a kilenc éve tartó eljárás megszűnjön június végén, ehhez pótlólagos költségvetési intézkedésekre nincs szükség.

A gazdasági tárca vezetője leszögezte, hogy a kormány jelenleg nem tervezi az idei vagy jövő évi költségvetés módosítását, de amit korábban, úgy a jövőben is tartani fogja a 3 százalék alatti hiányszintet. Amennyiben szükség lesz további intézkedésre az idei hiánycél teljesítéséhez azt a magyar kormány saját hatáskörben is meg tudja tenni - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal