Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Április 28. 10:02, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Váratlan veszély fenyegeti a túrázókat

Váratlan veszély fenyegeti a túrázókat

A koronavírus okozta járványhelyzetben sok természetjáró igyekszik a népszerű turistaútvonalak helyett kevésbé népes útvonalakat keresni.

Így azonban nagyobb valószínűséggel találkoznak vaddisznókkal a szabadban, ami most különösen veszélyes.

Érdemes elővigyázatosnak lenni a vaddisznókkal a tavaszi ellési időszakában, mivel a kocák ilyenkor készek meglehetősen harciasan védelmezni kicsinyeiket a vélt vagy valós fenyegetésekkel szemben - hívta fel a figyelmet a kaposvári székhelyű Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. A népszerű turistautaktól a vaddisznók többnyire távol tartják magukat, azonban a jelenlegi korlátozások miatt sok turista keres ritkán járt területeket kirándulásra, sportolásra vagy kutyasétáltatásra. Így pedig megnő a nem kívánt találkozások kockázata is a vaddisznókkal.

Az erdészek azt tanácsolják az erdőjáróknak, hogy csak a kijelölt turistautakat használják, illetve kerüljék a nagyon sűrű, bozótos területeket. Váratlan találkozás esetén a legjobb megállni és óvatosan elhátrálni a vaddisznótól, nem ajánlott elijeszteni, mert azt támadásnak érezheti. Erdős, bozótos, disznójárta területen kutyát csak pórázon ajánlott sétáltatni, mert ha kiszagolja a vadat, akkor támadással, ugatással felbőszítheti.

A Pilisi Parkerdő honlapja szerint a kifejlett vaddisznók marmagassága eléri a 60-120 centimétert, testtömegük pedig az 50-150 kilogrammot. A legtöbb malac a február és május közötti időszakban jön világra, ugyanakkor a párzási és ellési időszak is egyre inkább kitolódik. A kocák, malacok és süldők kondákban élnek, míg a kanok magányosan járják az erdőt.

Címkék: vaddisznó, Vadkan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.