Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 14. 11:30, szombat | Külföld
Forrás: - Andris -

Vámpírbéka Vietnamból

Vámpírbéka Vietnamból

Különleges békafajt fedeztek föl a kutatók a délkelet-ázsiai ország trópusi esőerdeiben: egy olyan kétéltűt, amely ebihalainak fogszerű képződményei vannak.

Az 5 cm hosszú, 2008-ban azonosított békafajnak – a repülő Rhacophorus vampyrusnak – a Vietnam déli részén található, árnyékos erdők adnak otthont. Ez a békafaj hártyás lábai segítségével, vitorlázó repüléssel suhan fáról-fára. A kifejlett egyedek petéiket a fatörzsekben összegyűlt vizekben helyezik el, itt ugyanis az ivadékok védve vannak a folyókban és tavakban élő ragadozóktól. Egyáltalán nincs szükségük arra, hogy a lemenjenek talajra.
Az állat azonban nem e miatt érdemelte ki a vérszívó nevet. Inkább az ebihalakon található furcsa, hajlott „agyarszerű” fogaktól, amit a tudósok csak 2010-ben fedeztek fel.

Az ebihalaknak általában csőrhöz hasonló szájszervük van. Ehelyett a vámpírbéka ivadékainak egy pár, fekete, kampó lóg ki a szájszervükből – először láttak ilyen fogakat békáknál.

A szakemberek még nem tudják, mi célt szolgál ez a fogféle. Bár a fatörzsekben összegyűlt vizekben ebihalakat nevelő békák gyakran etetik csemetéiket meg nem termékenyített petékkel. A fogak, véli a herpetológus, talán segítenek ezek elfogyasztásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).