Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 09. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Változtatna az EU a külföldi munkavállalók segélyezésén

Változtatna az EU a külföldi munkavállalók segélyezésén

Az Európai Bizottság javaslata szerint hat hónapon át kellene anyagi támogatást nyújtani azoknak az állampolgároknak, akik külföldön keresnek munkát. Ezzel megdupláznák a segélyre való jogosultság időtartamát - tudatta az InfoRádió. Becslések szerint ugyanis átlagosan 16 hónapig tart, amíg sikerül egy másik országban állást találni.

Az Európai Unió szerint a tagállamok nem támogatják kellő mértékben azokat a polgáraikat, akik egy másik EU-s tagállamban próbálnak munkához jutni. Ezért Brüsszel azt javasolja, hogy a külföldre távozott lakosok hat hónapon át legyenek jogosultak munkanélküli segélyre és tb-ellátásra.

A jelenlegi szabályozás szerint a munkakeresőnek három hónap után haza kell térnie, és újra folyamodnia kell a segélyért. Ez azonban az EU szerint akadályozza őt abban, hogy állásinterjúkra járjon, vagy olyan tagállamban keressen munkát, ahol nagyobb igény van a szakértelmére.

A Bizottság összesen 12 javaslatot fogalmazott meg a munkaerő szabad áramlásának elősegítésére.

Brüsszel különböző tanulmányokat rendelt meg és közvélemény-kutatásokat végzett, amelyen a válaszadók 70 százaléka azt mondta: szeretné, ha joga lenne arra, hogy az egész unió területén kereshessen munkát.

A Bizottság egyik szóvivője azt mondta: a javaslattal szeretnék kifogni a szelet azoknak a vitorlájából, akik szerint a bevándorlók úgynevezett 'segélyturistaként' érkeznek egy-egy (általában nyugati) tagországba.

Nagy-Britanniában David Cameron miniszterelnök jelezte: korlátozni fogják a brit földön élő, más EU-s állampolgárok hozzáférést egyes segélyformákhoz.

A kormányzó konzervatív pártra nagy nyomást gyakorol a bevándorlás- és EU-ellenes UKIP, azaz a Brit Függetlenségi Párt, amely jelentős sikert ért el a múlt heti helyhatósági választásokon.

A UKIP rendszeresen riogat a segélyturista kelet-európaiak rémképével, és sok brit abban a tévhitben él, hogy a szigetországba érkező migránsok azonnal jogosultak lesznek az összes olyan segélyre, amely az őshonos briteknek jár.

A brit bulvármédia a mostani EU-s javaslatot is úgy interpretálhatja, Brüsszel támogatni kívánja, hogy külföldiek Nagy-Britanniában segélyből éljenek - és elkenheti a tényt, hogy saját tagországaik fizetnék ezt.

Az is kérdés, hogy mennyire lesz népszerű az ötlet a tagállamokban, amelyek közül több költségvetési megszorításokat vezetett be a hitelválság nyomán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése