Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. December 03. 12:58, csütörtök | Helyi
Forrás: eduline.hu

Változások és kellemetlen meglepetések várnak a diákokra 2016-ban és 2017-ben

Változások és kellemetlen meglepetések várnak a diákokra 2016-ban és 2017-ben

Változik az érettségi, nehezebb lesz a felvételi és szakok szűnnek meg - ilyen változások várnak a diákokra 2016-ban és 2017-ben.

Változik az érettségi

2017-re vezetik be, hogy a szakközépiskolásoknak már mindenképp érettségizniük kell legalább egy szakmai tárgyból - a szakközépiskola ágazatának megfelelő szakmai vizsgatárgyból.

2017-ben lépnek életbe a magyar nyelv és irodalom érettségit érintő változások is. Megváltozik többek közt a középszintű szövegalkotási feladatlap szerkezete. A gyakorlati írásbeli feladat átkerül emeltről középszintre, és az érveléssel kerül párba, így e kettő feladat közül lehet választani. Középszinten műelemző és a műveket összehasonlító feladatok közül választhattok. Az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz. A szóbeli tételek száma nem változott, de az Ember és nyelvhasználat néven két, korábban különálló témakör összevonásával jött létre egy teljesen új témakör.

2017-től a magyar érettséginél nem hibapontok járnak a helyesírásért, hanem a jó helyesírást fogják jutalmazni, így a pontozás is változik, a helyesírásért maximum 8 pontot kaphattok. Az új mintafeladatokat ezen az oldalon találjátok meg.

A módosításokra azért volt szükség, mert a jövőre érettségiző diákok már az új alaptanterv és kerettanterv alapján kezdték meg a középiskolai tanulmányaikat.

Nehezebb dolguk lesz a felvételizőknek

2016-ban már nem emelik tovább a minimumponthatárt, jövőre az alap- és osztatlan szakokon legalább 280, a felsőoktatási szakképzéseken 240 pont kell a bejutáshoz. Ennél kevesebb ponttal sem állami, sem önköltséges képzésre nem kerülhettek be.

Már a tavalyi felvételin is több szakon kötelező volt emelt szintű érettségit tenni, jövőre sem lesz ez másként. Az orvosi, állatorvosi és jogászképzések mellett több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, és jó pár műszaki képzésen is kötelezővé tették az emelt érettségit. A 2016-os listát itt találjátok. A 2017-es listát pedig itt.

Az igazi nehézség 2020-ban jöhet, amikor már nem lesz olyan alap- és osztatlan képzés, ahol legalább egy tantárgyból ne követelnék meg a magasabb szintű érettségi teljesítését, sőt a középfokú nyelvvizsga is kötelező lesz.

Felvételi: pluszpont jár a felsőoktatási szakképzésért

2014-ben végeztek az első hallgatók az új felsőoktatási szakképzéseken, így a pontszámítási szabályok is változnak: ha a felsőoktatási szakképzéseteknek megfelelő alap- vagy osztatlan szakra jelentkeztek, a záróvizsgára kapott érdemjegyetek alapján 30 (ötös esetén), 20 (négyes esetén) vagy 10 (közepes esetén) pluszpontra számíthattok.

Egyetemi, főiskolai szakok szűnhetnek meg

A 2017-ben felvételizők a jelenleginél kevesebb szak közül választhatnak. A megszűnő szakokról itt olvashattok: http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2015/11/13/felveteli_2017_15YFJW

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.