Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2020. Október 18. 10:07, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Válságban a magyarországi fürdők

Válságban a magyarországi fürdők

A fürdők több mint háromnegyede nem képes saját erőből túlélni a válságot 2021 tavaszáig, mert a járvány első hullámában a tavaszi korlátozások alatt felélték végső tartalékaikat.

Az új típusú koronavírus-járvány miatt a vendégek elmaradása eddig legalább 50 százalékos bevételkiesést okozott az idén, emiatt országszerte csaknem ötezer dolgozó elbocsátására kényszerülnek a cégek 2021 márciusáig - hívta fel a figyelmet Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

A szövetség vezetője szerint a fürdők több mint háromnegyede nem képes saját erőből túlélni a válságot 2021 tavaszáig, mert a járvány első hullámában a tavaszi korlátozások alatt felélték végső tartalékaikat, így most ősszel el kellett kezdeni a leépítéseket. A legfrissebb reprezentatív ágazati kutatás alapján tavaly októberhez képest a fürdők 26,3 százalékos létszámcsökkentést terveznek 2021 márciusáig, ami országszerte legalább 4700 munkahely megszűnését jelenti. Ezen felül a fürdők háromnegyede a dolgozók részmunkaidős foglalkoztatására kényszerült.

A Magyar Fürdőszövetség azt szeretné, ha 35 milliárd forintos vissza nem térítendő likviditási alapot hozna létre a kormány az ágazatnak az eddig kiesett és a jövőben kieső bevételek részbeni pótlására, továbbá a munkahelyek megtartása érdekében. Boros László Attila hangsúlyozta, azonnali ágazatmentő beavatkozásra van szükség, miután a magyarországi fürdők 93-95 százaléka önkormányzati tulajdonban van, ezért az eddig bejelentett hitelprogramokra nem pályázhatnak. Mindazonáltal a kormányzati hitelprogram sem jelentene elégséges megoldást, mert a szeptember végi adatok szerint a fürdőüzemeltetők átlagos adósságállománya 453 millió forint, emiatt az önkormányzati kezességvállalással sem tudnának újabb hitelekhez jutni.

Nyáron ötödével csökkent a fürdők szokásos forgalma
A turizmus egyik motorját jelentő ágazat 18 ezer munkavállalót foglalkoztat Magyarországon. A 214 turisztikailag kiemelt fürdő forgalma átlagosan évi 95-100 milliárd forintot tesz ki. Az összes magyarországi vendégéjszaka 71 százaléka keletkezik valamelyik kiemelt fürdővárosban és környezetében. Az előző év azonos időszakához képest viszont a fürdők forgalma csaknem 20 százalékkal esett vissza idén a főszezonnak számító nyári hónapokban.

Kovacsics Imre, a fürdőszövetség alelnöke szerint a járványhelyzet miatt nem várható az ágazat helyzetének javulása az elkövetkező 8-10 hónapban. Idén ősztől a fürdőkben dolgozók mellett a hazai létesítmények teljes beszállítói köre, vendéglátó egységei, kisvállalkozók kerülnek nehéz helyzetbe. Hozzátette, a magyar fürdők a szigorú higiéniai szabályok folyamatos betartásával a legbiztonságosabb létesítményeknek számítanak a járványhelyzetben is. A szervezet azt is kéri, hogy a balatoni turisztikai kampányokhoz hasonlóan szervezzenek marketingkampányt a fürdők látogatottságának növelése érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 11:04, szerda | Helyi

Túladagolható-e a C- és a D-vitamin?

A C- és a D-vitaminok elengedhetetlenek az erős immunrendszerhez.

2020. Október 21. 11:00, szerda | Helyi

Átadták a Bács-Kiskun Megyei Építészeti Díjait és a Mende Valér díjat

Bács-Kiskun Megye Építészeti Díját három kecskeméti és egy kalocsai építésznek ítélték oda.

2020. Október 21. 10:55, szerda | Helyi

Rég nem látott arcát mutatja a Péteri tó

A Kiskunsági Nemzeti Park gondozásában lévő KEHOP pályázat határidőn belül lezárulhat, így a következő évben a természet újra zavartalanul birtokba veheti a tavat.

2020. Október 21. 08:49, szerda | Helyi

Lehetséges, de megfontolandó az osztálykirándulás

Minisztériumi ajánlás szerint lehetséges, de megfontolandó az osztálykirándulások megtartása.