Városlista
2021. október 23, szombat - Gyöngyi

Hírek

2017. November 01. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Valóban nem ehetünk vérvétel előtt?

Valóban nem ehetünk vérvétel előtt?

A köztudatban úgy él, hogy a vérvételre készülőknek már a vizsgálatot megelőző estétől tilos bármilyen élelmiszert fogyasztani.

A HáziPatika.comnak nyilatkozó diabetológus szerint ugyanakkor bizonyos betegeknek nem kötelező éhgyomorral megjelenni az orvosnál.

Megdőlt a sok évtizedes gyakorlat, amely szerint a vérvétel csak éhgyomorra jó - adta közzé a hírt néhány internetes portál. A cikk az Európai Labor Társaságok Szövetségének (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) 2016-os állásfoglalását idézi, amely szerint nem szükséges éhgyomorral vérvételre menni, sőt, sok esetben előbb látható a baj, ha normál rend szerinti étkezés mellett vesznek vért. A magyarázat szerint ez egy mesterségesen létrehozott állapot, ami valójában nem életszerű, hiszen a szervezet kiéheztetett állapota nem az általános értékeket jelzi. Kivételt képez ez alól az éhgyomri vércukoreredmény, melynek pontos méréséhez valóban nem javasolt semmit fogyasztani a vérvétel előtti órákban. Valóban feleslegesen sanyargatják magukat a vizsgálat előtt állók? Szakembert kérdeztünk.

Mikor ehetünk vérvétel előtt?

A vizsgálat típusától, és a beteg állapotától is függ, hogy a vérvétel előtt megengedett-e az evés - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. "Hogyha azt akarjuk megállapítani, hogy a páciensnek cukorbetegsége, vagy inzulinrezisztenciája van-e, a terheléses vércukorvizsgálatot mindenképpen éhgyomorral kell a beteggel elvégeztetni. Ilyenkor azt javasoljuk, hogy a vérvételt megelőző nap, este tíz órától már semmit ne fogyasszon vízen kívül" - mondta el. Rövid idővel a vizsgálat előtt akár egy cukormentes rágó is befolyásolhatja a vércukorszintet, így az ilyen esetekben tényleg szigorúan be kell tartani az orvos által előírt dolgokat. Fontos azonban a diabetológus szerint az is, hogy az ezt megelőző három napban a páciens megfelelően táplálkozzon, ne vonja meg magától a szénhidrátot. A nem megfelelő táplálkozás ugyanúgy torzíthatja az eredményeket.

A már diagnosztizált cukorbetegek esetében azonban nem kell ragaszkodni az éhgyomori méréshez a doktornő szerint. Esetükben ugyanis sokkal nagyobb problémát jelenthet, ha reggel nem a megszokott időben adja be magának az inzulinját, a laborvizsgálat miatt pedig kicsúszik a megszokott ritmusából. "Mivel a cukorbetegséget már megállapítottuk nála, az étkezés pedig más értékét nem befolyásolja, ezért mi nem kérjük, hogy éhgyomorral jelenjen meg. Hogyha nem valamilyen szénhidrát-anyagcserezavart, vagy inzulinrezisztenciát szeretnénk mérni, a beteg is nyugodtan étkezhet a vizsgálat előtt" - mondta a diabetológus.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet: a vizsgálat sikeressége érdekében mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, és az ő javaslatainak megfelelően jelenjünk meg a vérvételen. Egyes eredményeket (a már említettvércukorszintmellett például a vérzsírszintet) ugyanis torzíthatnak az előtte elfogyasztott élelmiszerek, ez pedig a megfelelő diagnózis felállítását is megnehezíti.

Címkék: vérvétel

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 23. 21:03, szombat | Helyi

Elhunyt Venczel Vera színművész

Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész – tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel.

2021. Október 23. 19:32, szombat | Helyi

A zeneiskola a városé, a zeneiskola mindenkié

Épületavató hangversenyt tartottak október 22-én a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárai a megújult zeneiskola kamaratermében.

2021. Október 23. 15:24, szombat | Helyi

Élni fog a nemzet, mely összetart

E szavak állnak a Hősök parkjában lévő emlékművön, mely előtt koszorúkkal és mécsesekkel hajtottak fejet az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emléke előtt az október 22-én tartott városi ünnepségen.

2021. Október 23. 10:00, szombat | Helyi

Tudásközpont az emberek életminőségének javításához

A NATURAL HEALTH – Az egészségért a természeti örökség védelmével projekt keretein belül készült egy Tudásközpont.