Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 13. 07:01, péntek | Belföld
Forrás: OrintPress

Valami megmozdult az ingatlanpiacon

Valami megmozdult az ingatlanpiacon

Továbbra is magas tranzakciószámot produkál az ingatlanpiac, annak ellenére, hogy két hónapja lezárult a végtörlesztési időszak.

A Duna House aktuális ingatlanpiaci barométeréből kiderül: 2012 márciusában, országos szinten 8 205 ingatlan adás-vétel zajlott. Ez a szám a tavalyi kb. 7 000-es havi átlagnál 15 százalékkal magasabb.

A Keresleti Index a januári csúcsot követően nem esett vissza a tavalyi szintre. A tavalyi átlag 74 százalékpont volt, az idei február-március pedig 18 százalékkal magasabban. Másfél év után először mozdult el felfelé az országos lakásár index, igaz mindössze egyetlen százalékponttal. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy januárban volt a végtörlesztési csúcs, amely épp a kínálatnövekedés és eladói versenyhelyzet miatt árcsökkenést kellett volna, hogy okozzon. Trendfordulóról még korai beszélni, de az adatok összessége azt jelzi, hogy olvadozni kezdett valami a három éve befagyott ingatlanpiacon.

Mind a panel, mind pedig a tégla lakásár indexek felfelé mozdultak az elmúlt negyedévben. A panelek esetében az egy pontos felfelé mozdulás sem volt elég ahhoz, hogy reálértéken is javulás mutatkozzon, a tégla index azonban 4 pontot ugrott, így reálértéken is javulást mutat. Az indexek továbbontásából kiderül, hogy jóformán minden régiós és típusbéli szegmensben felfelé mozdultak az árak. A vidéki mutatóknál egyedül a kelet-magyarországi esett 2 pontot, s ezzel egyben történeti mélypontra került. Azonban az ország mindkét felében nagyot mozdult felfelé a tégla lakások ára, keleten 6, nyugaton 4 ponttal erősödött.

Érdekes képet mutatnak a fővárosi indexek is. A panel ára kimozdult a mélypontról és ezzel megőrizte reálértékét, a tégla lakások árában azonban csekély csökkenés tapasztalható. A csökkenés ellenére továbbra is ez tartja a legjobban az árát és a válság előtti értékéhez képest 10 százalékon belül tudott maradni.

2012 első negyedévében történt adás-vételek alapján a panelek tekintetében Közép-Magyarország bizonyult a legdrágábbnak 162 ezerrel, ezt követte a nyugat-dunántúli régió, ahol 143 ezer volt az átlagár. Budapesten Észak-Buda a legdrágább továbbra is, itt a panelek átlagára elérte négyzetméterenként a 274 ezer Forintot. A tégla építésű lakások esetében országos szinten egyedül Közép-Magyarország lépte át a négyzetméterenkénti átlagos 200 ezres határt, itt pontosan 237 ezer volt az átlagár. A fővárosban a budai oldalon fizettek a legtöbbet a polgári lakásokért, az északi oldalon átlagban 315-, délen pedig 296 ezret négyzetméterenként. A legkisebb átlagot É-Pest és a belváros mutatta, itt mindkét esetben 250 ezer alatt maradt az átlag.

Régiókra és ingatlan típusokra is felbontottuk az árváltozások alakulását az idei első negyedév vonatkozásában. Döbbenetes különbség, hogy amíg például egy észak-magyarországi ház tulajdonosának az eredeti elképzeléseihez képest átlagban 30%-kal olcsóbban vették meg az ingatlanját, addig egy É-budai panel tulajdonosa csupán 7 százalékos csökkenéssel kellett számoljon. Az összesítés szerint É-Pest áll a legjobb helyen, vagyis itt a legkisebb az elszenvedett árcsökkenés, és É-Magyarország a leginkább alkuképes.

Csökkent a fővárosi befektetői kedv, februárban a vásárlók 31 százalékát tették ki, ez az arány márciusra 20 százalékra esett. Ugyanakkor közel 2 millióval nagyobb az általuk vásárolt ingatlanok átlagértéke, míg a lakásméret nem változott. Másik érdekesség, hogy megduplázódott a generációk különválása miatti vevők aránya az egy hónappal korábbi értékhez viszonyítva. Vidéken továbbra is 20 százalék a befektetők aránya az összes vásárlók között, így a fővárosival együtt ez már országos átlag is egyben. Ahogy az logikus is volt, mostanra minimálisra csökkent az elő/végtörlesztés miatt eladók aránya. Eladási oknak a nagyobba költözés vezet továbbra is 33 százalékkal.

2011 második félévének és 2012 első negyedévének eladási paramétereit összehasonlítva Budán jobban vették a kisebb méretű 40 m2 alatti lakásokat idén, mint a tavalyi év második felében. Így látványosan ugrott az 5 millió Ft alatti ingatlanok kategóriája is. A pesti oldal egyetlen szembetűnő változása, hogy a második legforgalmasabb lakásár kategória, vagyis a 10-15 millió közötti nőtt 25-ről 30 százalékra. Vidéken is nőtt a 40 m2 alatti lakások forgalma a tavalyi 2. félév 61 százalékról 72 százalékra, így ezzel együtt a 10 milliós árkategória forgalma is emelkedett. Pest megyében a két szélső érték mutat felfelé mozdulást a fajlagos árakban, nőtt ugyanis az 5-10 milliós lakások és a 30 millió felettiek aránya is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére