Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 13. 08:00, szombat | Belföld
Forrás: - szerk. -

Vajon erre a jön a vihar?

Vajon erre a jön a vihar?

Ha látható a villámlás és hallható a vele járó égzengés, könnyen kiszámolható, hogy milyen messze van a vihar.

Ha szeretnénk tudni, hogy elkerül-e vagy elkap minket a vihar, már az is információértékkel bír, hogy a villámlás és a hozzá tartozó égzengés között eltelt idő csökken-e, változatlan marad, vagy növekszik. Az első esetben a vihar felénk közeledik, a másodikban nem változik a tőlünk mért távolsága, a harmadikban távolodik. A villámláskor a fény és a hanghatás ugyanis egyszerre keletkezik, a fény és a hang terjedési sebessége viszont jelentősen eltér egymástól. A fény 300 000 km-t, a hang 0,343 km-t tesz meg másodpercenként. A kettőből és a villámlás fény-, ill. hanghatásának érzékelése között eltelt időből pedig kiszámítható, hogy milyen messze van tőlünk a fény és a hang forrása. A gyakorlatban a fény sebességét végtelennek vehetjük, mert olyan távolságból, amelyből lényegesen módosítaná az eredményt, már egészen biztos, hogy sem a villámlás fényét, sem a hangját nem érzékeljük. Így ha megszámoltuk a fény és a hangjelenség között eltelt másodperceket, akkor azt 343-mal, azaz a hang másodpercenként megtett útjával megszorozva megkapjuk méterben a villámlás távolságát. Nem érdemes azonban nagyon szőrszálhasogatónak lenni a mérésben ugyanis több bizonytalan paraméter van, többek között a reakcióidőnk, így sokkal egyszerűbb, ha 340-nel szorzunk. Ha nem órával, hanem magunkban számolással mértük a másodperceket már úgyis olyan pontatlan a mérés, hogy bátran egyszerűsíthetjük tovább a dolgunkat: ha a másodpercek számát elosztjuk hárommal, akkor – igaz kicsit pontatlanabbul, de azonnal kilométerben kapjuk meg az eredményt. És talán egyszerűbb is fejben hárommal osztani, mint 340-nel szorozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.