Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Szeptember 13. 08:00, szombat | Belföld
Forrás: - szerk. -

Vajon erre a jön a vihar?

Vajon erre a jön a vihar?

Ha látható a villámlás és hallható a vele járó égzengés, könnyen kiszámolható, hogy milyen messze van a vihar.

Ha szeretnénk tudni, hogy elkerül-e vagy elkap minket a vihar, már az is információértékkel bír, hogy a villámlás és a hozzá tartozó égzengés között eltelt idő csökken-e, változatlan marad, vagy növekszik. Az első esetben a vihar felénk közeledik, a másodikban nem változik a tőlünk mért távolsága, a harmadikban távolodik. A villámláskor a fény és a hanghatás ugyanis egyszerre keletkezik, a fény és a hang terjedési sebessége viszont jelentősen eltér egymástól. A fény 300 000 km-t, a hang 0,343 km-t tesz meg másodpercenként. A kettőből és a villámlás fény-, ill. hanghatásának érzékelése között eltelt időből pedig kiszámítható, hogy milyen messze van tőlünk a fény és a hang forrása. A gyakorlatban a fény sebességét végtelennek vehetjük, mert olyan távolságból, amelyből lényegesen módosítaná az eredményt, már egészen biztos, hogy sem a villámlás fényét, sem a hangját nem érzékeljük. Így ha megszámoltuk a fény és a hangjelenség között eltelt másodperceket, akkor azt 343-mal, azaz a hang másodpercenként megtett útjával megszorozva megkapjuk méterben a villámlás távolságát. Nem érdemes azonban nagyon szőrszálhasogatónak lenni a mérésben ugyanis több bizonytalan paraméter van, többek között a reakcióidőnk, így sokkal egyszerűbb, ha 340-nel szorzunk. Ha nem órával, hanem magunkban számolással mértük a másodperceket már úgyis olyan pontatlan a mérés, hogy bátran egyszerűsíthetjük tovább a dolgunkat: ha a másodpercek számát elosztjuk hárommal, akkor – igaz kicsit pontatlanabbul, de azonnal kilométerben kapjuk meg az eredményt. És talán egyszerűbb is fejben hárommal osztani, mint 340-nel szorozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk