Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 22. 07:07, szerda | Kék hírek
Forrás: mno / MTI

Vádat emeltek az orvos ellen

Vádat emeltek az orvos ellen

Foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt az ügyészség kedden egy orvos ellen, aki félreértelmezte a vércukorszintmérő jelzését és az általa ellátott beteg meghalt.

A Blikk számolt be arról, hogy a rendőrség vádemelést javasolt annak az orvosnak az ügyében, aki tavaly februárban a gyanú szerint „elnézte” a vércukorszintmérőt, és emiatt 50 éves betege elhunyt. A napilap azt írta: P. Nóra megmérte a beteg vércukorszintjét, de amikor a mérőkészülék HI (high, vagyis magas) jelzést mutatott, a doktornő azt állítólag „hiba” jelzésként értékelte, ezért cukoroldatot itatott a beteggel. Ezt követően az orvost az asszisztense világosította fel, hogy a készülék jelzése mit jelent, ekkor a betegnek bekötöttek egy infúziót és értesítették a mentőket, de már nem sikerült az újraélesztés.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője keddi közleményében azt írta, a fővárosi XVIII. és XIX. kerületi ügyészség P. Nóra ellen foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat. A vádirat lényege szerint P. Nóra 2011. február 7-én a hajnali órákban, a XIX. kerületben – ügyeletes orvosként – megvizsgálta a cukorbetegségben szenvedő sértettet. A vizsgálat során a vádlott a vércukorszintmérő jelzését félreértelmezte, majd anélkül, hogy megbizonyosodott volna a sértett vércukorszintjéről, cukros vizet itatott vele. Mivel a sértett állapota tovább romlott, a vádlott ismételten megjelent a beteg lakásán, de a vércukorszintmérő jelzését ekkor is félreértelmezte, és csak a segédasszisztens figyelmeztetése alapján észlelte, hogy a sértett vércukorszintje túlságosan magas.

A vádlott ezt követően értesítette a mentőket, azonban a beteg – a szakszerű orvosi ellátás ellenére – a mentőben elhunyt. Az ügyészség szerint az orvos által megitatott cukros oldat elfogyasztása és a beteg halála között „részben ok-okozati összefüggés állapítható meg, mivel a magas vércukorszint részben természetes okú alapbetegség eredményeként az orvosi ellátástól függetlenül alakult ki”.

Az eljárást a XVIII. és XIX. kerületi bíróság folytatja le, a vádlott szabadlábon védekezik. „Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta” – írta az ügyészség a közleményben.

mno / MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.