Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Május 05. 10:57, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Vádat emeltek a tótkomlósi buszbaleset ügyében

Vádat emeltek a tótkomlósi buszbaleset ügyében

Három ember ellen emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség a Békés megyei Tótkomlósnál 2017 októberében történt buszbaleset ügyében, az oldalára borult járműben 33 munkás sérült meg

– tájékoztatta az ügyészség kedden az MTI-t. A közlemény szerint a buszt vezető 67 éves tótkomlósi férfival szemben tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emeltek vádat. Szintén vádlott lett az autóbusz tulajdonosa, egy 56 éves mezőhegyesi férfi, valamint a rossz műszaki állapotú buszt a vizsgán átengedő 64 éves szegedi vizsgabiztos. Nekik tömegszerencsétlenséget eredményező foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt kell felelniük – írták.

Az ügyészség felidézte, hogy a munkásokat szállító busz 2017. október 6-án Tótkomlós és Kaszaper között egy balra ívelő kanyar után először lement a jobb oldali útpadkára, onnan a sofőr visszakormányozta az útra, ezután a jármű a bal oldalon tért le az útról, több fának nekiütközött, majd az oldalára borult.

Az utasok közül 33-an sérültek meg, 19-en súlyosan; egy ember életveszélyes sérüléseket szenvedett és maradandó fogyatékosság alakult ki nála, további 3 munkásnál a sérülések szintén maradandó fogyatékossággal jártak. A buszvezető is súlyos, végtagamputációt igénylő sérülést szenvedett.

A sofőr a megengedett 70 kilométeres óránkénti legnagyobb sebességet túllépve, 92 kilométeres sebességgel hajtott. Szemerkélt az eső, a nedves felületű úttest egyébként is töredezett, nyomvályús, kátyús volt – írták.

Az autóbuszt egy hónappal a baleset előtt vizsgáztatták le Szegeden, ahol a vizsgabiztos nem jegyezte fel, hogy a jármű első gumiabroncsai nagymértékű kopásuk és elkeményedésük miatt a nedves úton való közlekedésre alkalmatlanok. Nem rögzítette a rendszerben a busz lengéscsillapítóinak és a differenciálműjének hibáját sem, csupán egy papírlapra írta fel, amit átadott a busz vezetőjének.

A járási ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság mindhárom férfival szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, kötelezze őket a nyomozás során felmerült 1,7 millió forintos bűnügyi költség megfizetésére, a buszt vezető férfit pedig tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére