Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Augusztus 27. 10:06, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Vádat emelt az ügyészség a váli hőlégballon-baleset okozója ellen

Vádat emelt az ügyészség a váli hőlégballon-baleset okozója ellen

Vádat emelt a Székesfehérvári Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki a légi közlekedés szabályainak megszegésével halálos balesetet okozott 2020. szeptember 5-én a Fejér megyei Vál határában.

A Fejér Megyei Főügyészség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: légi közlekedés gondatlan, halált okozó veszélyeztetésének vétsége miatt emeltek vádat, szabadságvesztés kiszabását, továbbá a légi járművek vezetésétől eltiltást indítványoztak.

A vádirat szerint a baleset idején a férfi légi járművezetőnek szakszolgálati és oktatói engedélye is volt, de kereskedelmi célú repülési tevékenység végzésére nem. A vádlott Baracska mellett egy szántóföldről szállt fel a hőlégballonnal, amelyben három utas tartózkodott. Leszálláskor Vál térségében a légi jármű kosarának a sarka a földben elakadt, majd egy kisebb emelkedés után a kosár ismét leért a szántásba, a becsapódásoktól az egyik gázpalackból ömleni kezdett a gáz a kosár belsejébe. A nyitva maradt őrláng lángra lobbantotta a kosarat és azonnali égési sérüléseket okozott a kosárban tartózkodóknak.

Ekkor a vádlott a légi jármű parancsnokaként az utasokat magukra hagyva, segítségnyújtás nélkül kiugrott a kosárból, majd őt követte két utas is, ám a harmadik utas már nem tudott kiugrani. A légi jármű irányítás nélkül, lángolva haladt tovább, majd egy robbanás után a sértettel lezuhant: a nő a helyszínen életét vesztette.

A hőlégballont elhagyó két sértett másodfokú égési sérüléseket szenvedett, egyiküknél a kézujjakat érintő maradandó fogyatékosság is kialakult.

A baleset elsődleges oka az volt, hogy a vádlott a tulajdonában és üzemeltetésében lévő légi járművön ismeretlen eredetű, karbantartás és vizsgáztatás nélküli alkatrészeket használt a gázégőkhöz elvezetésére, megszegve ezzel a műszaki előírásokat. A baleset bekövetkeztében meghatározó szerepet játszott továbbá, hogy a vádlott a leszállást nem elzárt őrláng mellett hajtotta végre, valamint annak ellenére használt közösítőt a gázrendszerhez, hogy az adott típusú ballonhoz az nem engedélyezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára