Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Március 04. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Vadásznak a mai lányok

Vadásznak a mai lányok

TÚLZOTTAN ÓVJUK a gyermekeinket, ezért kiszolgáltatottak lesznek az élet nehézségeivel, a veszteséggel, gyásszal szemben.

Kamaszt nevelni embert próbáló feladat, s elkél a segítség a pedagógusoknak is – mondja Pólus Enikő, aki alapítványával mentálhigiénés szakemberként járja az országot.

Aki próbálta, tudja: nem az a szülő életének legnyugisabb időszaka, amikor kamaszt nevel.

A tizenévesek közül sokan elmagányosodnak a családjukban, az osztályukban is, felfokozottan élik meg a nehéz helyzeteket. Nemrégiben az egész országot megrázta a buszbaleset, melynek diákok is áldozatául estek. Kiderült, más iskolák pedagógusai is tanácstalanok, miképpen támogassák a veszteség feldolgozásában a tanítványaikat.

– Teljes jóindulattal neveljük védőburokban a gyermekeinket, de emiatt a gyász és a veszteség is tabutémának számít. Meghal a nagymama vagy súlyos beteg lesz, s ezekre az óhatatlanul bekövetkező helyzetekre nincsenek felkészülve a gyerekek. Megesett, hogy egy tizenéves lány rákos lett, kimaradt az osztályból, a társait ez szinte leküzdhetetlen sokként érte. Ilyenkor fontos, hogy a fiatalok tudjanak kihez fordulni, a szülők, pedagógusok tisztában legyenek vele, mikor segítenek jól – magyarázza Pólus Enikő.

Me-Se-Kő Alapítványuk több éve jótékonyságból járja az országot, előadásokat, rendhagyó szülői értekezleteket tartanak, élnek az élménypedagógia eszközeivel, művészeket vonnak be, a közönségük zsúfolásig megtölti a tágas színháztermeket is. Tavaly az elárvult serdülőkkel foglalkoztak, az idén a párkapcsolat, a házasság témája kerül terítékre a találkozókon.

– A kamaszok naponta órákat időznek a számítógép előtt, már tréningeken kell őket visszavezetnünk a valódi, offline világba. A kísérletekből is kiderült, hogy a fiúk alig mernek ismerkedni, a lányok olyan rámenősek, hogy szinte levadásszák őket, ami elbizonytalanítja a srácokat – mondja Enikő, aki jól emlékszik rá, hogy lázadó kamaszként maga is próbált világgá menni. Az utcán egy hajléktalantól kapta akkor élete kulcsmondatát: „Neked még csillog a szemedben a fény, nem itt van a helyed.” – Nálunk nem volt tabutéma, ültünk a konyhában, sírtunk, nevettünk, kukoricát pattogtattunk, megváltottuk a világot, megbeszéltünk mindent. Néha tizenöten voltunk, átjöttek a gyermekeim barátai. Nekünk, szülőknek meg kell tanulnunk, hogy felemeljük, s ne ledorongoljuk a kamaszokat. Olykor a háttérbe kell vonulnunk, onnan kísérni őket a szeretetünkkel.

A testiség még sok helyen kényes téma. „Nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a védőnő ráhúzza a banánra az óvszert, azt mi jobban tudjuk” – értékelik a tinik a felvilágosító órákat. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükségük iránytűre a szerelem világában. Ha egy fiatal csak a világhálóról szerzi a szexuális ismereteit, az könnyen tévútra viszi őt a hús-vér valóságban. Talán „technikailag” tud mindent, mégsem meri megfogni egy lány kezét.

– A mai gyerekek nagyon okosak, de támogatnunk kell, hogy fejlődjön az érzelmi intelligenciájuk – mondja Pólus Enikő. Ma is íródnak olyan történetek, amilyeneket A Pál utcai fiúkban olvastunk. Igaz, a mai Nemecsek Ernőket nem a jéghideg vízbe nyomják, hanem az online világban közösítik ki és kínozzák a társaik. Néha csak annyi látszik a felszínen, hogy a diák nem képes figyelni az órán, s a felnőttek nem is sejtik, milyen drámák zajlanak az online agresszió világában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.