Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. November 16. 08:41, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Füstmentes nap: Egyetlen napig bírja ki dohányzás nélkül

Füstmentes nap: Egyetlen napig bírja ki dohányzás nélkül

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november harmadik csütörtökét nemzetközi szinten füstmentes nappá nyilvánította.

1971-ben Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a lakosságot, hogy egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak.

Az ötlet alapján 1976. november 18-án már az Amerikai Rákellenes Társaság tűzte zászlajára a célt; egymillió embert sikerült rávenniük, hogy egy napig ne gyújtsanak rá. 1977-ben már minden állam csatlakozott a mozgalomhoz, ami ekkor kapta az egységes „Smokeout Day” elnevezést.

Drasztikus intézkedés New Yorkban

Idén augusztusban drasztikus intézkedést hoztak a dohányzás visszaszorítására New Yorkban, egy doboz cigarettát nem adhatnak el 13 dollárnál kevesebbért a kereskedők a városvezetés dohányzás visszaszorítását célzó rendelete értelmében.

Az intézkedéscsomag részeként felére csökkentik az elárusítóhelyek számát, és számos más módon is megnehezítik a dohányosok dolgát. A rendeletekkel úgymond életeket akarnak menteni, mert becslések szerint évente 12 ezer New York-i hal meg idő előtt a dohányzás miatt.

A háromnál több lakásból álló társasházakban a lakók megegyezése szükséges ahhoz, hogy bárki cigarettázhasson a saját lakásában – a közös területeken már korábban is tilos volt rágyújtani. További intézkedésként 10 százalékos különadót vetettek ki a hagyományos cigarettán kívüli dohányárukra, az ebből várt évi egymillió dollár többletbevételt a lakhatási problémák megoldására szánják.

Több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön

Az Egészségügyi Világszervezet által nyilvántartott adatok szerint a dohányzás több embert öl meg, mint az alkohol, a különböző balesetek, a kokain és az AIDS együttvéve. Több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön, amelyből Magyarország teljes lakosságának a 22 százaléka, a felnőtt férfiak 25 százaléka, míg a felnőtt nők 16 százaléka cigarettázik.

A dohányzás több mint 5 millió ember halálát okozza évente, 2030-ig pedig 8 millióra növekedhet a dohányzás miatt elhunytak száma. A passzív dohányzás következtében további 600 ezer ember veszti életét.

Negyvenszerese a kockázata a tüdődaganatnak a dohányzók esetében

Sok dohányos vélekedik úgy, hogy ha akarná, bármikor abba tudná hagyni a cigarettázást. A tapasztalatok szerint azonban a többség időről időre visszaesik, okot ugyanis mindig lehet találni arra, hogy valakinek miért muszáj rágyújtania.

Klasszikusan a tüdőrákot tulajdonítják a dohányzásnak; a légzőrendszerüket folyamatosan károsítók között mintegy negyvenszerese a kockázata a tüdődaganatnak. A tüdőrák mellett a szervezetbe adagolt méreganyagok a fej-nyaki régió rákjait (szájüregi daganat, garatrák, gégerák) épp úgy növelik, mint a gyomorrákot vagy húgyhólyagrákot, hiszen a vérárammal a káros anyagok az egész szervezetbe eljutnak.

Gyakran egyéb segítségre is szükség van a leszokáshoz

A leszokás nem könnyű, ha valaki el is szánja magát a káros szenvedéllyel való szakításra, gyakran csak ideig-óráig sikerül távol tartania magát a cigarettától. Bármi lehet indok az újrakezdésre – idegeskedés, magányosság, bánat vagy öröm –, ami klasszikusan a „csak egyetlen szálat” kijelentéssel kezdődik.

Statisztikai adatok szerint évente a dohányosok 70 százaléka szeretne lemondani a dohányzásról, mintegy 30 százalékuk meg is kísérli, de ténylegesen csak 2-3 százalékuknak sikerül hosszabb időre lemondania a cigarettáról. A leszokáshoz az elhatározáson és az akaraterőn túl gyakran egyéb segítségre is szükség van.

A legszélesebb körben a nikotinpótláson alapuló módszerek terjedtek el, amelynek lényege, hogy a dohányzás abbahagyásával párhuzamosan valamilyen formában pótolják a szervezetbe jutó nikotint, így csökkentve a megvonásos tüneteket. A terápia általában három hónapon át tart, ami alatt fokozatosan csökkentik a nikotin bevitelét.

Szabadnapot kapnak a nemdohányzók Japánban

Évente hat plusz szabadnapot kapnak egy japán marketingvállalkozás nemdohányzó munkatársai. A cég irodája a 29. emeleten található, így a dohányzóknak legalább 10 percre van szükségük ahhoz, hogy elszívjanak egy szál cigarettát. Az egyik dolgozó panaszkodott a kollégák munkájának kiesése miatt, ezért vezették be az új intézkedéseket.

Az új intézkedés bevezetése óta négy dolgozó hagyott fel a dohányzással. Ha ez egész évben így marad, hat plusz fizetett szabadnapot kapnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.