Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Augusztus 21. 07:26, hétfő | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Ünnepi szentmise keretében szentelték meg az új kenyeret Félegyházán

Ünnepi szentmise keretében szentelték meg az új kenyeret Félegyházán

Augusztus 20-án délelőtt szabadtéri ünnepi szentmise keretei között szentelte meg az új kenyeret dr. Pápai Lajos győri nyugalmazott megyéspüspök.

Az ünnepi szentmise elején köszöntötték Hajagos Gyula plébánost pappá szentelésének negyvenedik évfordulója alkalmából, aki meghatódva fogadta a figyelmességet és néhány mondatban összefoglalta, hogy nekünk, magyaroknak milyen fontos helyet foglal el szívünkben ez az ünnep:

– Nekünk, magyaroknak, ezen a napon kötelező az ünneplés. Kötelességünk megünnepelni magyarságunkat, kötelességünk felnézni Szent István királyunkra. Ma arra a királyra emlékezünk, aki hazát és hitet adott népünknek. És ez a kincs a mi nagy örökségünk. Nemcsak örökségünk, hanem útmutatónk is. Ha visszanézünk a megtett útra, azt látjuk, hogy ez a két érték volt, ami megőrizte nemzetünket, egyházunkat a mai napig. Amikor öröm van a szívünkben, akkor feladatunk is van. Mégpedig az, hogy amit kaptunk, ne tartsuk meg magunknak, ne hagyjuk veszendőbe menni, hanem adjuk át ezeket az értékeket gyerekeinknek, unokáinknak. Ezer év bizonyítja, hogy ez a két kincs – a hit és a magyarság – ami megtartott bennünket. És ha jövőt akarunk, csak ezzel tudjuk biztosítani közösségeinknek, városunknak, országunknak – mondta Hajagos Gyula.

Az ünnepi szentmisét dr. Pápai Lajos, az 1001-ben Szent István király által alapított győri egyházmegye hetvenhetedik, immár nyugalmazott püspöke celebrálta. Dr. Pápai Lajos atya azon egyházi személyek közé tartozik, aki gyémántmisés áldásban részesíti a híveket, hiszen hatvan év papi szolgálat áll mögötte. Tanított Szegeden és Budapesten. Sokat tett az egyházi iskolák elindításánál és működtetésükben.

Szent István az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, aki megteremtette a keresztény magyar államot. Nehéz időkben lerakta az alapokat. Hasonlóan nehéz időkben fordulunk most hozzá és kérjük, a szent jobbjával mutasson nekünk ma is utat – mondta a püspökatya.

Beszédében kiemelte a hitre való nevelés fontosságát, hiszen az emberből kiirthatatlan az Isten utáni vágy.
- Én nem aggódom, bízom a fiatalokban! Bízom abban, hogy mindig lesznek, akik mernek igent mondani Krisztus hívására – fogalmazott, majd mindenkit arra biztatott, hogy merjen kereszténynek lenni a pogányok között és életével mutasson példát a hitetlenek számára.

Az ünnepi szentmise az új kenyér megszentelésével végződött, melyet a szokásokhoz hűen a Gazdakörökben lakók hoztak a Szent István templom elé csikós-, lovaskocsis és traktoros felvonulás keretében.

A kenyérszentelést követően azt a Polgármesteri Hivatal előtt szelték fel városunk elöljárói, majd szétosztották a jelenlévők között.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)