Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Március 15. 13:42, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Ünnepi megemlékezést tartottak Bem József tábornok mellszobránál

Ünnepi megemlékezést tartottak Bem József tábornok mellszobránál

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 174. évfordulójának hőseire emlékezve ünnepséget tartott Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület vezetősége és tagsága Bem József tábornok mellszobránál.

A megjelenteket Szikora István nyugállományú őrnagy köszöntötte szavalatával, majd átadta a szót Hideg István nyugállományú őrnagynak, a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület elnökének, aki a szobor félegyházi kötődéséről beszélt:

- Az 1848-49-es szabadságharc egyik legnagyobb hőse Bem József tábornok, akinek nevét 1950-től 2001-ig viselte az egykori laktanya. 1980-ban Simon Sándor ezredes, akkori hadosztály parancsnok elgondolása volt a 30 éves évforduló alkalmából, hogy a laktanyának szüksége lenne egy jelképre, mely a tüzér laktanyához kötődik. Így esett a választás Bem József tábornok mellszobrának megformálására. Petrovics József őrvezető - aki Kiskunfélegyházán szolgált - képzőművészként felajánlotta, majd Jászberényben elkészíttette a szobor alapjául szolgáló gipszmintát. Kelemen József alezredes, a 7. Képesített Lövészhadosztály akkori törzsfőnöke 1980. februárjában ezt a gipszmintát Mezőtúrra vitte, helyi ismeretsége révén a fémfeldolgozó üzembe és itt öntötték végleges formába. Így vált a szobor Kiskunfélegyházán életünk részévé. Bár a laktanya 20 éve bezárta kapuit, de a legendás tüzértábornok szellemét mellszobránál rendezett megemlékezésekkel és koszorúzásokkal megőrizzük. Mi a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület tagsága örülünk annak, hogy névadónk mellszobrát – melyet hosszú éveken át mi katonák oltalmaztunk – 2021. augusztus 19-én nemzeti ünnepünk alkalmával ezen a szent helyen felavathattuk és látványosan is átadhattuk Kiskunfélegyháza város ligetes főutcáján a lakosság részére. Ahogyan akkor az avatáskor fogalmaztam, nem lemondtunk róla, hanem kiszélesítettük azt a kört, mely a helyőrség katonai szellemiségét fenn tudja tartani – mondta beszédében Hideg István ny. őrnagy.

Az ünnepség koszorúzással zárult, melyen a városvezetőség, a képviselőtestület tagjai, a városi, társadalmi szervezetek, intézmények, pártok képviselői és a város díszpolgárai főhajtással járultak a mellszoborhoz, hogy elhelyezzék a tiszteletük virágait, koszorúit.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)