Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Április 26. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Uniós támogatás kistermelőknek

Uniós támogatás kistermelőknek

Az Európai Unió új agrártámogatási formát vezetett be, melyre az idén augusztus 15-ig lehet jelentkezni. A kistermelői átalánytámogatásról van szó, ami akár 80-90 ezer honfitársunkat is érdekelheti.

Az Európai Unió új agrártámogatási formát vezetett be, melyre az idén augusztus 15-ig lehet jelentkezni. A kistermelői átalánytámogatásról van szó, ami akár 80-90 ezer honfitársunkat is érdekelheti. Jelentősen megkönnyítheti a hatóságok és a gazdák egy részének életét, hogy az EU létrehozott egy igen egyszerűen igényelhető és kifizethető támogatási formát.

2014–2020 között lehetőség nyílik igényelni a kistermelői támogatásnak nevezett pénzösszeget. Ez a lényegét tekintve átalány-támogatás, melyet évente egyszer kell kérni.

A felmérések és becslések szerint a 15 hektárnál kisebb területen átlagos körülmények között gazdálkodók számára érheti meg erre átállni. Évente egy összegben, gazdálkodónként minimum 500, maximum 1250 euró (150–375 ezer forint, folyó áron számolva) vehető igénybe – hozzátéve, hogy más agrártámogatásról le kell mondania az érintetteknek. Ez a támogatás lényegében kiválthatja a területalapú támogatásokat és a kisebb gazdálkodók által lehívható dotációkat. Az erről szóló rendelet a minap jelent meg.

Fontos tudni, hogy a 2020-ig tartó ciklusban e támogatásra csak egyszer lehet belépni, méghozzá most augusztus 15-ig. Az idén megállapított támogatási összeg évente jár a termelőnek 2020-ig, amennyiben a gazdálkodó megtartja a 2015-ös belépéskori földterületét, s ebben az egyszerűsített rendszerben kíván maradni.

Az a mezőgazdasági termelő jogosult rá, aki legalább egy hektár területet művel (ha a támogatható terület több mezőgazdasági parcellából áll, az egyes mezőgazdasági parcellák támogatható területének el kell érnie a 0,25 hektárt), és mezőgazdasági tevékenységet folytat.

Hogy érdemes-e ebbe a rendszerbe átlépni, azt az agrárkamara és a hozzá tartozó falugazdász-hálózat segíthet eldönteni. Az internetes oldalukon, illetve az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) honlapján rövidesen működik az a kalkulátor, amelybe saját adatainkat betáplálva, kiszámítható, megéri- e áttérni az egyszerű támogatásra vagy sem.

Az utóbbi években nagyjából 180 ezer gazda, gazdálkodó regisztráltatta magát, azaz vált jogosulttá valamelyik agrár- és vidékfejlesztési támogatásra. A becslések szerint e körből akár 80-90 ezren is választhatják a kistermelői egyszerűsített támogatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.