Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Október 20. 15:03, hétfő | Belföld
Forrás: MÁV

Újragombolt MÁV-kollekció

Újragombolt MÁV-kollekció

Modern és praktikus az új vasutas uniformis

Ritkán tartanak divatbemutatókat vasúttörténeti parkban, a MÁV épp ezért stílszerűen a gőzmozdonyoknak és nosztalgia kocsiknak otthont adó környezetben mutatta be új egyen-formaruha kollekcióját. A vasúttársaság magyar tervezők segítségével gombolta újra jelenlegi formaruháit, így ma modernebb, praktikusabb és letisztult szabású uniformisokat vonultattak végig a kifutón. A MÁV fokozatosan öltöztet új kollekcióba több ezer vasutast, az utazóközönség számára 2015-től válik érzékelhetővé a ruházati arculatváltás.

A szolgáltatásaiban folyamatosan megújuló MÁV-csoport arculati változásainak részeként a vasúti személyszállításban és a pályavasútnál dolgozó vasutasok egyen-formaruházatát korszerűbbekre cseréli. A magyar tervezők által megálmodott és magyar munkaerő segítségé­vel készített, a korábbinál kényelmesebb, praktikusabb és moder­n, letisztult vonalvezetésű egyen-formaruhák könnyebbé teszik majd a vasutasok munká­ját.

MÁV és GYSEV egyen-formaruhákA jelenleg használt, 13 éve bevezetett kollekció nem felel meg minden tekintetben a kor elvárásainak. A cserét az eltelt idő és a divat változása mellett a vasúttársaság átszervezése, modernizációja is indokolta.

Az új egyen-formaruházat tervezése, tesztelése

A MÁV-csoport más vállalatok, például a GYSEV egyen-formaruhák rendszeresítése kapcsán szerzett tapasztalatokat felhasználva – ezáltal időt és pénzt spórolva –, újította meg egyen-formaruházatát. A MÁV a szakszervezetekkel is folyamatosan egyeztetett. Az érdekképviseletek a mintakollekció bemutatását követően – látva az új ruházat előnyeit – egyetértettek az újítással és támogatták azt.

MÁV és GYSEV egyen-formaruhaA MÁV próbakollekciót készíttetett az új egyen-formaruhákból, ennek célja a konfekcióméret tesztelése, az alapanyagok és a kész termékek gyakorlati megfelelőségének vizsgálata volt. A próbában részt vevő száz jegyvizsgáló, pénztáros és forgalmi szolgálattevő két hónapig hordta a próbaruhákat, majd egy tesztlapon beszámoltak a többnyire pozitív tapasztalataikról.

Az új kollekció véglegesítése

A próbahordás tapasztalatait felhasználva több módosítást végeztek a szakemberek a ruhákon. A gyapjúszövetből készülő zakó, blézer, mellény, nadrág és szoknya színét sötétebb kékre változtatták, ami még elegánsabb megjelenést biztosít a ruha viselőjének. Vékonyabb, puhább változatra cserélték az ing és a blúz alapanyagát, módosították a blúz fazonját. Az ing és a blúz gombjai, valamint gomblyukai színesek lettek: kék gomb és gomblyuk, sárga felvarrással, ami feldobja a fehér, egyszínű termékeket. A nadrágok fazonját szűkítették, egyenesebbre vették.

Dávid IlonaA kollekció végleges ruhadarabjainak kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy a több ezer munkavállalót érintő racionalizálás jelentős megtakarítást eredményezhet: egyes ruhadarabok fejlesztése olyan jól sikerült, hogy jelentősen olcsóbb lett, mint a korábbi verziója.

Az új kollekció jellemzői

A kollekcióban zakó, nadrág, szoknya, ing, nyakkendő és kendő, valamint téli kabát, átmeneti kabát és esőkabát szerepel; a projekt nem foglalkozott kötött-hurkolt ruhákkal, pólókkal, valamint cipőkkel.

Az új egyen-formaruhák korszerű, lélegző alapanyagból készülnek, a szabásminta kialakításánál pedig a praktikus viselet követelményeit is figyelembe vették. Az új kollekció tervezésekor fontos szempont volt, hogy olyan ruhadarabok szülessenek, amelyek könnyen kezelhetők és egyszerűen tisztíthatók. Az új egyen-formaruházat minden darabja otthon, mosógépben is mosható, nincs szükség speciális tisztításra. A kabátok lélegző alapanyaga kiváló szellőzést biztosít, az ingek, blúzok anyaga pedig megkönnyíti a vasalást.

Férfi ruházat

Hegmanné Nemes SáraA MÁV-csoport férfi munkatársainak új öltönyei minőségi gyapjúszövetből készülnek, amely kis mértékben elasztánt is tartalmaz a még kényelmesebb viselet érdekében. A letisztult szabásvonal minden tekintetben megfelel a mai kor követelményeinek, ugyanakkor megfelel a funkcionalitás, a praktikum által támasztott elvárásoknak is.

Női ruházat

A női kosztüm alapanyaga megegyezik a férfi kollekcióéval, így ugyanazok a kiváló tulajdonságok jellemzik. A kosztüm kényelmes viseletet nyújt, ami többek között a megfelelő fazonnak és az alapanyagban alkalmazott elasztánnak köszönhető. Az elasztán megkönnyíti a mozgást, s emellett a ruhák kezelésére is jótékony hatással van: az anyag kevésbé gyűrődik és könnyebben vasalható.

Az új egyen-formaruhákat az a közel 16 ezer munkavállaló viseli majd, akik tevékenységük végzése közben közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az utazóközönséggel, vagy a tevékenységük kapcsán ruházatuknak forgalomirányítással összefüggő szerepe van, esetleg munkavégzésük során a vasúti pályán tartózkodnak. A vasúttársaság a költségtakarékosság jegyében fokozatosan áll át az új kollekció alkalmazására, az arculatváltás már 2015-ben érzékelhető lesz az utazóközönség számára. Az egyen-formaruha divatbemutatón látható etalon kollekciója az a minta, amely alapján a MÁV-csoport a közeljövőben kiírja a közbeszerzést.

A GYSEV már tavaly bevezette az új egyenruhát

A GYSEV Zrt. tavaly nyáron vezette be az új egyenruhát, amelyet most szintén bemutattak a Vasúttörténeti Parkban. A modern formatervezésű, kényelmes ruházat alapszíne a sötétszürke, amelyhez a cég arculatát tükröző kiegészítők is készültek: a hölgyek zöld-sárga-piros kendőt, piros táskát és övet, a férfiak pedig mozdonyt ábrázoló, zöld nyakkendőt kaptak az egyenruhához. A végleges arculatot a pályáztatás, majd a többszörös zsűrizés után alakították ki, Zoób Kati és az Artz Modell részéről, Glatz Gábor segítségével. Az elbírálásban a cég vezetői mellett az egyenruhás munkakörök képviselői, humán és munkavédelmi szakemberek, valamint a szakszervezetek is részt vettek. A közbeszerzési eljárás során a vasúttársaság szakemberei arra is figyeltek, hogy az új egyenruhákat olyan cég gyártsa, amelynél megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak.

Címkék: újítás, MÁV, ruha, uniformis

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;