Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2015. Július 29. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: otvenentul.hu

Újra hódít gyerekkorunk kedvenc hobbija

Újra hódít gyerekkorunk kedvenc hobbija

Mostanában egyre felkapottabbak a színező füzetek. Mit lehet tudni az új divathullámról?

Gyerekkorunk – legalábbis sokunk számára – egyik legkedvesebb szabadidős tevékenysége a színezés. A színezés az ügyetlen rajzosok megmentője. Egy színező füzetben, esetleg lapon olyanok is képesek a csodára, akik amúgy távolról sem tekinthetők nagy képzőművészeti virtuóznak.

A vonalak adottak, nekünk csak meg kell őket töltenünk színnel és élettel. Kisebbeknek ott vannak a nagyobb méretű (így kevesebb precizitást igénylő) figurákat felvonultató állatos, királylányos kifestők, a nagyobbak pedig megküzdhetnek az aprólékosabb, kidolgozottabb mintákkal.

A gyermekkor időközben elillant, akárcsak a színezéssel töltött varázslatos idő. Mostanában azonban új divathullám ütötte fel a fejét: elterjedtek a felnőttek számára készült színező füzetek, amelyek segítségével visszacsempészhetünk valamicskét megboldogult gyermekkorunkból.

Az új trend kialakulása

A felnőtt kifestők divatját mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legnagyobb közösségi, illetve fotómegosztó portálokon rendszeresen botlunk színező kellékeket felvonultató posztokba. A színezés kéz a kézben jár a menőséggel. A kifestőzés nagyjából két éve, Johanna Basford Secret Garden (nálunk Titkos kert) című színező könyvének megjelenésével indult világhódító útjára. Utóbbi egyébként 35 országban jelent meg, és időközben már a folytatása is elkészült. A Secret Garden számos művészt, illusztrátort, grafikust megihletett, sorra jelennek meg a felnőttek számára készült kifestők, külföldön és hazánkban egyaránt. Vonatkoztassunk el egy pillanatra a gyermekorrunkat idéző Micimackós, esetleg egyéb állatkás kifestőktől, helyette képzeljünk magunk elé – kis túlzással – egy Van Gogh-, esetleg Monet-festményt. Ezek a ma divatos felnőtt színezők igazi művészeti alkotások, amelyek csak arra várnak, hogy megtöltsük őket varázslattal. A gyönyörűen kivitelezett, hihetetlenül aprólékos rajzok kiszínezéséhez használhatunk színes ceruzát, zsírkrétát, filctollat, esetleg festéket, ki-ki a maga szája íze szerint.

Színezés mint wellnesstevékenység

Köztudott, hogy az alkotás igazán pozitív hatással van az elmére. Rengeteg stresszes életvitelű ember menekül a hétköznapok őrült ritmusa elől a művészetek világába egy kicsit kikapcsolni, pihenni, töltődni. Az alkotásba könnyen belefeledkezhetünk, legyen az festés, hímzés, kerámiázás vagy egyéb, és átlibbenhetünk egy szebb, puhább és álomszerűbb világba. A flow-élmény mellett a művészi tevékenységek egyik nagy előnye, hogy remek önismereti gyakorlatnak számítanak. Számos művészetterápiás csoport létezik, amelyek felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt segítséget nyújtanak. Nem véletlen, hogy a buddhista kultúrákban meditációs gyakorlatként is alkalmazott mandalafestés is egyre népszerűbb a nyugati országokban. Persze nem mindenkit áldott meg a Jóisten kellő kézügyességgel és kreativitással, így a hőn áhított sikerélmény olykor várat magára. A színezésben, kifestőzésben az a nagyszerű, hogy stresszűzésre és a sikerélmény elérésére egyaránt alkalmas: nincs szükség kiforrott művészi vénára, hiszen a vonalak, minták adottak, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy elmerüljünk a színek és árnyalatok csodás világában.

Modern világunkban egymást érik az újabbnál újabb divathullámok, amelyek olykor lehetnek romboló, elidegenítő hatásúak. A kifestőzés új trendje olyan kikapcsolódási forma, amely végre a való világban, és nem az online térben zajlik, és még a szépérzékünket is simogatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:05, csütörtök | Helyi

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron.

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.