Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Május 10. 16:42, szerda | Helyi
Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Újra fészket rakhat a jászszentlászlói gólyapár

Újra fészket rakhat a jászszentlászlói gólyapár

Fészekkiemelő kosárral és előre elkészített műfészek alappal segítették annak a gólyapárnak az újbóli családalapítását, amelynek a múlt héten elpusztították a fészkét Jászszentlászlón.

Múlt héten helyi lakosok értesítették a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóságát, hogy Jászszentlászló külterületén elpusztítottak egy régóta lakott gólyafészket, amiben feltehetően most is költés folyt. Akkor csak reménykedni tudtak benne, hogy a gólyapár újból megpróbálja a családalapítást.

A helyiektől most azt a hírt kapta nemzeti park igazgatósága, hogy három napja megjelent a gólyapár a faluban és szemmel láthatóan fészekrakásba kezdtek az egyik villanyoszlop tetején, pár kilométerre a régi fészküktől.

Ezt követően úgy döntöttek a nemzeti park szakemberei, hogy az oszlopra fészekkiemelő kosarat és arra egy műfészek alapot helyeznek számukra. Az oszlopfejeken közvetlenül a feszültség alatt álló vezetékekre épült fészkekben nagy az áramütés kockázata mind a felnőtt, mind a röpképtelen, szárnyukat próbálgató fiókák számára. A fészekkiemelő gólyakosár ezt a problémát küszöböli ki.

Sajnos a Démász munkatársai a helyszínen megállapították, hogy a gólyák pont egy olyan oszlopot szemeltek ki maguknak, amelyre nem lehet megoldani a gólyakosár felhelyezését. Az út túloldalán, vele szemben, viszont van egy alkalmas villanyoszlop, így végül oda szerelték fel a kiemelőt, a ráerősített fészekalappal együtt.

Ezután már csak abban kellett bízni, hogy a művelet során mindvégig a közelben tartózkodó, az eseményeket szemmel követő gólyapár vonzóbbnak találja majd az újonnan kihelyezett fészket, és nem a számukra veszélyeket rejtő oszlopon folytatják a fészekrakást.

Nos, a fáradozás meghozta gyümölcsét, mert, 1-2 óra múlva felfedezték maguknak az új lakást, és úgy tűnik, birtokba is vették. Minden esély megvan rá, hogy új költésbe kezdenek, főleg, hogy az utcában lakók már többszöri párzásról is beszámoltak. Igaz, az esetlegesen még kikelő fiókáknak jóval kevesebb idejük lesz felkészülni az augusztus végén-szeptemberben rájuk váró nagy útra, Afrikába.

(Címlapfotó: Bús Csaba - BAON)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.