Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Július 03. 19:11, hétfő | Helyi
Forrás: Ónodi Árpád

Újra csapra verik Magyarország ritka világbajnok sörét!

Újra csapra verik Magyarország ritka világbajnok sörét!

Tölgyfán füstölt búzamaláta, komló, víz, élesztő. Egyszerű recept egy nagyszerű italhoz, de a világbajnokság megnyeréséhez ennél egy kicsit több kell.

Tóth Miklós kiskunfélegyházi sörfőző, a Félegyházi Kézműves Sörfesztivál szakmai vezetője és Bimbó Tamás kecskeméti „gerilla” sörfőző nagyot álmodtak, amikor a nevénél már csak fajtájában szokatlanabb „Szalonka” Grodziskie típusú füstölt búzasörüket elküldték 2017 januárjában a prágai World Beer Idol világversenyre. Mindenki tudta, hogy egy igazán különleges és ízletes italról van szó, de azt sokan álmukban sem gondolták, hogy a sör hazájából a kiskunsági mesterek hozzák majd el az aranyérmet.
Magyarország első Grodziskiejét letűnt korok lengyel főzőmestereinek receptjei ihlették. Különleges aromája leginkább füstölt sonkára emlékeztet, de a parenyica báját is sokan felfedezik benne. Üdítő könnyedsége azonban remekül kiegyensúlyozza a füstös íz telt karakterét. Végigerjesztett száraz ízvilága a búza apró savanykásságával teljesedik ki. A végeredmény egy igazi szomjoltó nyári italkülönlegesség.
A közízléstől távol álló Szalonka a győzelem óta igazi hiánycikk lett Magyarországon. Sokan meg akarják kóstolni, így palackozottat csak elvétve, csapoltat pedig szinte egyáltalán nem kapni jelenleg, ha nem veti rá magát az első adandó lehetőségre az ínyenc sörkedvelő. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a bajnoki nedűből július 21-én nagyobb mennyiséget vernek majd csapra hol máshol, mint Kiskunfélegyházán, a Szalonka szülővárosában, a III. Félegyházi Jótékonysági Kézműves Sörfesztiválon, ahol az alkotókkal is szakmázhat egy jóízűt az érdeklődő.

Ónodi Árpád
III.Félegyházi Jótékonysági Kézműves Sörfesztivál
06-20/801-6034
www.sorfeszthaza.hu

fotók: infokiskunfelegyhaza.hu, Keser, Bäder, fenekig.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).