Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Március 26. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Újfajta zsarolóvírusra bukkant a G Data

Újfajta zsarolóvírusra bukkant a G Data

Új, a teljes merevlemezt zároló zsarolóprogramot fedezett fel a G Data német vírusvédelmi cég, amelynek tapasztalatai szerint a készítők főként cégeket céloznak meg a vírussal.

A G Data az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében ismerteti: a Petya nevű zsarolóprogram a merevlemez blokkolásával zárolja a fájlok elérését, de nem titkosítja ezeket. Az adatok csak díj ellenében szerezhetőek vissza, az összeg pedig minden héten a duplájára emelkedik.

A kártevőt általában e-mailben küldik a HR osztályoknak, "Jelentkezés állásra" tárggyal, benne egy olyan linkkel, amelynek megnyitásával elvileg a munkakereső portfóliója tölthető le. A fájl futtatásakor azonban a számítógép összeomlik, és a fertőzés már nem akadályozható meg, a zsarolóprogram átveszi az irányítást, és közli az adatok megváltásához szükséges instrukciókat.

A G Data szakemberei ugyanakkor nem javasolják a váltságdíj kifizetését, ehelyett az adatok rendszeres mentésére hívják fel a figyelmet és arra, hogy a HR osztály munkatársai ne töltsenek le és ne indítsanak el végrehajtható fájlokat. Azt egyelőre nem tudni, hogy az adatok visszanyerhetőek-e.
Az 1985-ben alakult G Data kiberbiztonsági cég jelenleg 9 európai országban tart fenn önálló képviseletet, több mint 300 saját munkatárssal rendelkezik. A magyarországi disztribúciót a V-Detect Antivírus Kft. látja el. Ügyfelei között sok a 10-20 fős kisvállalat, de vannak a tízezres kliensszámmal rendelkező nagyvállalatok és egyéb szervezetek is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő