Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Július 30. 12:34, kedd | Helyi
Forrás: OrientPress

Újfajta kullancsok jelenhetnek meg hazánkban

Újfajta kullancsok jelenhetnek meg hazánkban

Egyre inkább közismert tény, hogy a klímaváltozás egyik fontos hatása az újabb vérszívó ízeltlábúak és az általuk terjesztett betegségek megjelenése.

Tetézi a problémát, hogy újfajta kullancsok is megjelenhetnek Magyarországon. A Margitszigeten például már kimutatták egy új kullancsfaj előfordulását, amely a krími-kongói vérzéses láz kórokozóját hordozhatja.

Az egyik legfőbb probléma, hogy a kullancsok rengeteg kórokozót tudnak terjeszteni – közölte Földvári Gábor, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főmunkatársa az M1 esti műsorában. Elmondta, a központ jelenleg arra keresi a választ, hogy a klímaváltozás milyen módon tudja befolyásolni a különböző kullancsfajok elterjedését.

Hozzátette, Magyarország szempontjából az új fajok megjelenését, és az ezek által terjesztett betegségeket is vizsgálják.

Hazánkban körülbelül 20–30 kullancsfaj őshonos, de még hiányosak az ismereteink róluk, hiszen ezt az atkacsoportot csak az elmúlt két évtizedben kutatják intenzívebben.

Egy korábbi kutatás során, amelyet a Margitszigeten végeztek, már kiderült, hogy a kullancsok legnagyobb fenntartói a sünök. A kutatás során az is kiderült, hogy a több mint tízezer kullancs vizsgálata során egyetlen esetben találtak egy egzotikus kullancsot.

Hazánkban nem őshonos a talált faj

A szakértő elmondta, ez a faj Afrikából származik, de Magyarországon nem őshonos, viszont könnyen bekerülhet a vándormadarak segítségével, amelyek a melegebb klímájú országokból hazatérnek. Hangsúlyozta, valószínűleg csak egyetlen ilyen típusú kullancsról van szó, hiszen sem előtte, sem pedig utána lévő kutatások során nem találkoztak ezzel a típussal.

Azt ugyanakkor kiemelte, hogy ez az eset egyfajta felkiáltó jelként szolgál arra nézve, hogy bármikor és gyakorlatilag bárhol előfordulhat egy nem őshonos kullancsfaj. Hozzátette, nincs krími-kongói vérzéses láz Magyarországon.

Megjegyezte, bár a Margitszigeten nagyobb számban is fordulnak elő kullancsok, de szerencsére a szigetet látogató emberek olyan részekre mennek – napozó területek, lenyírt gyepű parkok –, amelyek nem teremtenek megfelelő életkörülményt a kullancsok számára. Ahol ugyanis nyírják a füvet, csökken a páratartalom, így kisebb a valószínűsége a faj túlélésének.

Sűrű aljnövényzetű helyeken nagy számban fordulnak elő

Mivel azonban nagyon sok a fa, ezek körül pedig sűrű az aljnövényzet, és bozótok is nagy számban fordulnak elő, ott már számolni kell kullancsveszéllyel. Ilyen helyeken több a rágcsáló és a sün is, amelyek gazdái a kullancsoknak.

Felhívta mindenki figyelmét, amennyiben bozótos, sűrű aljnövényzetű helyen kell keresztül mennünk, számítsunk arra, hogy kullancsokkal fertőződhetünk meg, amelyekre mindenképp oda kell figyelnünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.