Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Június 10. 14:30, szerda | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Újdonságok, fejlesztések az ópusztaszeri emlékparkban

Újdonságok, fejlesztések az ópusztaszeri emlékparkban

Két hónapos kényszerszünet után május 19-én nyitotta meg kapuit a közönség előtt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

Kiss Róbert Károly általános helyettes, igazgatási vezető szerint az embereknek még vissza kell szokniuk hozzájuk.

– A koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után a jogszabályi változtatásoknak, rendeleteknek eleget téve május 19-én nyitottunk újra – mondta lapunknak Kiss Róbert Károly, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark általános helyettese, igazgatási vezetője.

A zárt kiállítótereket, például, a Feszty-körkép helyét és a 3D-s mozifilmvetítőt még nem nyitották meg a közönség előtt. Abban bíznak, hogy az előzetes hírek szerint ez június 20-a környékén, a szigorítások további enyhítésével, feloldásával megtörténhet, és mindenhová bemehetnek az érdeklődők. Jelenleg még csökkentett üzemmódban fogadják a vendégeket.

(A kecskeméti „különítmény” több tagja már nem először járt Ópusztaszeren az emlékparkban. Fotó: Török János)

– Az idei látogatottságon érezhető, hogy még nem csengett le teljesen a járvány, óvatosak az emberek, valamint a napokban tapasztalható esős időjárás sem kedvezett a szabadtéri látványosságoknak. Tavaly lényegesen jobb mutatókat, számokat produkáltunk – közölte az általános helyettes. A skanzennél azonban tegnap már eltávolították azt a szalagot, ami miatt eddig csak bekukucskálhattunk oda, az épületekbe most már be is térhetünk.

A kényszerszünet alatt is dolgoztak, beruházásokat készítettek elő az emlékpark munkatársai. Július végére elkészülhet az eddig hiányzó játszótér, egy úgynevezett erdei tornapályával kombinálva. A kerékpáros turizmus növekedésére is számítanak – épül a Sándorfalva és Ópusztaszer közötti bicikliút –, ezért kerékpártárolókat és csomagmegőrzőket alakítanak ki. Ez a projekt szintén nyár közepére valósulhat meg. Telefonos applikációt is fejlesztettek, amelynek segítségével játékos formában ismerhetik meg a látogatók a parkot a jövőben. A háromnyelvű útikönyvként is használható alkalmazás ­pluszinformációkkal is szolgál a kíváncsiaknak. Az újdonságnak számító vasút­történeti kiállítás, a korabeli Szeged környéki gazdasági kisvasutak históriája már megtekinthető – sorolta Kiss Róbert Károly.

(Erdei tornapályával kombinált játszóteret, biciklitárolókat és csomagmegőrzőket alakítanak ki július végéig. Fotó: Török János)

– Gyerekkorunkban már többször jártunk itt, de már nem mindegyik kirándulásra emlékszünk, most főként a skanzent szeretnénk megnézni – mondták egymástól átvéve a szót a Kecskemétről érkezett csapat tagjai, Becser Tibor, Zsarkó Lilla, Lengyel Imre, Becser Zsuzsa és a legfiatalabb, Rozsnyói Hédi. Külön kiemelték: pozitívum, hogy kutyát is beengednek az emlékparkba, aminek legjobban a 4 hónapos eb, Maxi örült.

– Szép, kellemes a környezet, szeretünk túrázni, jól érezzük itt magunkat – tette hozzá Zsuzsa.

(Forrás: delmagyar.hu)

Címkék: Ópusztaszer

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.