Városlista
2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2015. Július 14. 16:34, kedd | Bulvár
Forrás: Szabad Föld

Újabb veszélyes kártevő jelent meg az országban

Újabb veszélyes kártevő jelent meg az országban

Újabb komoly kártevővel kénytelenek szembenézni a magyar és a baranyai szőlőtermelők. Megtelepedett az országban az amerikai lepkekabóca, s ezt komolyan kell venni.

Újabb komoly kártevővel kénytelenek szembenézni a magyar és a baranyai szőlőtermelők. Megtelepedett az országban az amerikai lepkekabóca, s ezt komolyan kell venni.

Bock József, a villányi borvidék elnöke a baon.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a lepkekabócák jellemzően a szőlőfürt tengelyét szívogatják és viaszszállal hálózzák be a növényt. Feltétlenül védekezni kell ellenük felszívódó rovarölő szerrel, mert tönkreteszik az ültetvényt. A veszély komolyságára jellemző, hogy a kártevő elszaporodása egy-egy növényen végső esetben az egyed végét jelenti, ugyanis a védekezés egyik leghatékonyabb módja a beteg növények elkülönítése, megsemmisítése.

Az amerikai lepkekabócát hazánkban először Budapesten figyelték meg 2004-ben, azóta jelentős terjedését és elszaporodását tapasztalták. Július közepétől jelennek meg a felnőtt egyedek, a növények hajtásain táplálkoznak, és zavarásra pattanva menekülnek. Magyarországon eddig közel 100 növényfajon, köztük lágy- és fásszárú fajokon figyelték meg. A közterületre gyakran ültetett növényfajok közül az ostorfán, vadgesztenyén, juharon, hárson, kőrisen, akácon, platánon, eperfán gyakori. Házi- kertekben szőlőn, őszibarackon, birsen is károsít. Előfordulásukra leggyakrabban a növények hajtásán, a levelek fonákján található fehér viaszváladék hívja fel a figyelmet. Az országban idén sajnálatos módon több hagyományos szőlőtermőterületen is felütötte a fejét a kártékony rovar.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 15. 13:08, szombat | Bulvár

Várhatóan ekkor kerül a magyar mozikba a Csongor és Tünde animációs film

Dargay Attila (1927-2009) tervei alapján készül a Csongor és Tünde című animációs film, amely várhatóan 2024-ben kerül a magyar mozikba - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t.

2022. Január 13. 09:01, csütörtök | Bulvár

Buszon szülte meg kisfiát egy nő Rio de Janeiróban

Autóbuszon kezdett vajúdni, majd utastársai segítségével ott is szülte meg kisfiát Rio de Janeiróban egy nő, aki később elnézést kért az utasoktól, hogy feltartotta őket.

2022. Január 11. 11:07, kedd | Bulvár

Csütörtöktől a mozikban a Szerelem első vérig felújított változata

Digitálisan felújított formában tér vissza csütörtöktől a mozikba a nyolcvanas éves egyik legsikeresebb filmje, a Szerelem első vérig,

2022. Január 07. 14:02, péntek | Bulvár

Vörös szőnyeg és közönség nélkül rendezik meg a Golden Globe díjátadót

A Golden Globe-díjátadót helyi idő szerint vasárnap 18 órakor rendezik meg a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben, de elmarad a sztárok vörösszőnyeges felvonulása, és közönséget sem hívnak a ceremóniára.